X

Els líders europeus pacten embargar parcialment el petroli rus

Els Vint-i-set reduiran més de dues terceres parts les importacions de cru provinent de Rússia abans del 2023

31/05/2022

Els líders europeus pacten embargar parcialment el petroli rus

11

Els líders de la Unió Europea han acordat prohibir l’exportació de petroli rus a la UE. En resposta per la guerra a Ucraïna, els Vint-i-set reduiran més de dues terceres parts les importacions de cru provinent de Rússia abans del 2023. És el sisè paquet de sancions dels països europeus a Rússia.

L’embargament prohibeix tot el cru que arriba per vaixell i deixa fora el que ho fa per oleoducte, una exigència d’Hongria a la qual dona suport Eslovàquia i la República Txeca. Així ho han acordat després de dos dies d’intenses negociacions a contrarellotge entre els ministres d’Exteriors dels diferents països i de més de vuit hores de debat en una cimera extraordinària celebrada a Brussel·les. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, s’ha mostrat satisfeta amb l’acord i ha assegurat que “això reduirà efectivament el 90% de les importacions russes”.

Què suposa l’acord al qual han arribat?

L’acord suposa, a efectes pràctics, prohibir dos terços de les importacions de cru. Els 27 han arribat a un acord per prohibir parcialment el subministrament de petroli rus i contribuir a tallar una important font de finançament per a la guerra per part de Moscou. La presidenta de la Comissió Europea ha assegurat, en acabar la reunió, que es tornarà a parlar del que queda per prohibir, el que arriba per oleoducte.

I és que els 27 han aconseguit pactar el text que materialitzarà el sisè paquet de sancions a Rússia cedint a les pressions d’Hongria, 100 per cent dependent del subministrament rus, i que podrà continuar rebent petroli per via marítima. L’exempció es refereix a l’oleducte Druzhba, que parteix de Rússia i recorre el sud de Bielorússia abans de dividir-se en dos ramals: un al nord que travessa Polònia i arriba a Alemanya, i un altre al sud que passa per Ucraïna, Hongria i Eslovàquia abans d’arribar a la República Txeca. El que manté el subministrament és el del sud.

El pacte assolit pels països de la Unió suposa també incloure noms nous a la llista de persones i entitats amb actius congelats i la desconnexió del principal banc rus, Sberbank, al sistema de comunicació Swift, que permet les transaccions financeres internacionals. També prohibeix l’emissió de diverses cadenes de televisió russes.

Conseqüències en l’economia espanyola d’una ruptura total

El Banc d’Espanya calcula que el PIB podria perdre entre un 0,8 i un 1,4% si es tallés el subministrament energètic. S’hi sumaria un 0,7% addicional pel tancament de les relacions comercials. La inflació podria apujar entre el 0,8 i l’1,7 punts percentuals. Així doncs, la ruptura total del comerç amb Rússia restaria fins a un 2,1% a l’economia espanyola.

31/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT