Més finançament, menys burocràcia i mantenir els professionals sanitaris de reforç contractats durant la pandèmia, algunes de les seves reivindicacions
Imatge de la protesta aquest dijous matí
11Els metges de les Balears demanen una Atenció Primària digna i de qualitat. Critiquen que des de fa 10 anys pateixen retallades en aquest servei i excés de burocràcia. Afegeixen que el sistema s’ha deteriorat encara més amb la pandèmia. Simebal ha convocat una protesta al centre de Salut de Santa Catalina, a Palma, en què s’han concentrat una cinquantena de persones.
Més finançament, també, i mantenir els professionals sanitaris de reforç que s’han contractat durant la pandèmia són altres de les reivindicacions que fan els metges de Balears. Demanen solucions ràpides, ja que aquestes deficiències afecten els pacients, que no tenen una atenció correcta, i els treballadors, que pateixen una gran sobrecàrrega de feina.
Una d’aquestes solucions és incrementar el pressupost de l’Estat en Atenció Primària. El president de Simebal, Miguel Lázaro, assegura que la situació és insostenible: “L’Atenció Primària és el GPS de la sanitat pública espanyola, es troba a l’UCI, i necessita una injecció pressupostària molt important. A escala de govern central xerram de 10.000 milions d’euros, un punt del PIB per la sanitat pública a atenció primària, i necessita una reorganització de 180 graus. L’actual model és un model que no dona resposta”.
Entre altres conseqüències, les cites d’espera s’han allargat molt: per demanar una cita al metge de capçalera s’ha d’esperar, mínim, 15 dies. A més, l’atenció que es fa, denuncien, no és del tot bona. Alejandro Juan, secretari d’acció sindical de tècnics sanitaris d’USAE així ho destaca: “El metge té uns terminis per veure els pacients. De tota la burocràcia que se’ls ha sobrecarregat al col·lectiu, se’ls podria descarregar amb un tècnic d’infermeria, ja que estem preparats per fer-ho”.
El Govern admet que l’esforç fet fins ara “no basta”
Per part seva, el director general del Servei de Salut, Juli Fuster, ha destacat “l’esforç” realitzat per millorar l’Atenció Primària des del 2015, tot i que ha admès que “potser encara no basta“, ja que “els recursos en sanitat mai no són suficients“. Fuster ha reconegut que la sisena onada de la pandèmia de la Covid-19 ha recaigut, sobretot, en els professionals d’Atenció Primària, però ha insistit que ha estat “un objectiu de tota la legislatura” juntament amb la salut mental i la cronicitat.
De fet, ha remarcat que des de 2015 ha pujat més d’un 30% el pressupost destinat a Atenció Primària i ha augmentat en 900 els professionals d’aquest àmbit. A més, ha assegurat que pròximament es presentarà un pla específic per a l’Atenció Primària.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres