Els+millors+continguts+per+celebrar+el+8+de+mar%C3%A7

27 02 2023

Els millors continguts per celebrar el 8 de març

IB3 ‘A la carta’ us proposa alguns dels continguts per gaudir del Dia de la Dona, documentals i sèries en què les dones són les protagonistes. Títols com ‘Miquela’, ‘La batlessa’, ‘Venus sense cànon’; i les nostres sèries, ‘Amor de cans’ i ‘Mai neva a Ciutat’.

FENT CAMÍ

L’esport femení ha trencat barreres i així ho veurem. Dones pioneres en les seves modalitats esportives protagonitzen ‘Fent Camí’Aquest documental, que s’estrenarà dimarts a la nit a IB3 Televisió, mostra com l’esport femení ha trencat barreres i ha obert camí.En una setmana on el paper de la dona cobra més importància que mai, la televisió pública de les Illes Balears estrenarà un documental que mostra com moltes dones han hagut de tombar parets perquè moltes altres avui dia puguin tenir les portes obertes a les seves especialitats esportives.Són un total de set dones esportistes les protagonistes d’aquest documental dirigit per la periodista Elisabet Moll, en què amb les seves històries relataran com han hagut d’enfrontar-se al masclisme en les seves modalitats esportives.

SEMPRE DIJOUS

Entre Palma i Barcelona. Entre el poble de Valldemossa i els carrers del Raval. Entre les tonades mallorquines i el trap. Julia Colom sempre ha viscut entre aquests dos mons. Però aquest és l’any del seu gran salt. La publicació del seu primer disc en un moment incert on la maduresa s’obre camí, l’ambició es troba amb la inseguretat, el desig amb amb el risc i l’aspiració amb el dubte. I, mentrestant, només pot saltar.

MIQUELA

Miquela Rovira i la seva filla Emília fugiren de Mallorca un mes després de l’assassinat del darrer batle republicà de Palma, Emili Darder, el seu marit. Dues dones rebutjades per la societat franquista començaren una nova vida a Veneçuela. Tornaren a Mallorca 20 anys després.

A partir de la memòria i l’arxiu personal-domèstic, Miquela és una història de superació personal i quotidiana que contribueix a la recuperació de la memòria històrica reconeixent el drama i la valentia de totes les dones maltractades i silenciades pel franquisme durant dècades.

LA BATLESSA

‘La batlessa’ narra la història de Magdalena Mulet, que va ser la segona batlessa de les Illes Balears i una de les primeres de l’Estat. Mulet va ser batlessa de Santa Eugènia (Mallorca) de 1969 a 1976, una peripècia gairebé heroica per a una dona en aquells temps.

VENUS SENSE CÀNON 

‘Venus sense Cànon’ són dones que han patit violència masclista i que han estat ateses pels serveis d’atenció psicològica de la delegació de Palma de la Fundació IRES. Venus sense cànon és un grup de dones que va néixer el 2018 i que de cada vegada és més nombrós, el seu lema és: De víctimes a supervivents i de supervivents a transformadores. Mostra i demostra que la violència masclista és un mal social i estructural. Allò que uneix totes aquestes dones és la resiliència i la sororitat.

MILICIANES 

La matinada del 5 de setembre de 1936 a Manacor van ser executades pels feixistes cinc milicianes. L’existència d’un diari escrit per una d’elles, on es relata els dies de campanya a Mallorca, i una foto del grup feta poc després de ser detingudes és el punt de partida de la recerca.

AMOR DE CANS 

L’Amo en Nofre de Can Gamundí mor després de patir una llarga malaltia. La notícia agafa per sorpresa les seves sis filles, les germanes Gamundines: na Bàrbara, n’Esperança, n’Aina, na Petra, na Magdalena i n’Àngela. Han d’organitzar un gran funeral al cap de família i demostrar així, a tot el poble, la seva riquesa i importància. L’arribada de n’Esperança –monja missionera que fa anys que no ha estat a Mallorca– suposa la reunió de tota la família en un moment en què s’han de replantejar moltes coses… Amor de cans evoluciona cap a un clímax final i simbòlic, atès que la història de les Gamundines significa no només un desarrelament dels personatges, sinó també el de bona part de la societat mallorquina dels anys 70 i 80.

MAI NEVA A CIUTAT 

Neus Perelló ha perdut la seva feina de becària a Londres i s’ha vist obligada a tornar a Palma. Sense feina ni estalvis, i després de 7 anys a la capital britànica, el retorn a ca sa mare no serà fàcil i el retrobament amb els seus antics amics, ara acomodats en la vida adulta, no ajudarà Neus a sortir de la crisi existencial en la que es troba.