X

Comencen les obres per instal·lar el servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera

Això permetrà que els pacients de l'illa Pitiüsa no s'hagin de desplaçar a Eivissa per rebre tractament

26/01/2022

Comencen les obres per instal·lar el servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera

Inici d'obres a l'Hospital de Formentera

L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha començat l’obra d’implantació del servei d’Hemodiàlisi a l’Hospital de Formentera, després de la signatura de l’acta de comprovació del replanteig que es va formalitzar el 20 de gener. D’aquesta manera, els pacients d’hemodiàlisi de l’illa Pitiüsa ja no serà necessari que es traslladin a Eivissa per rebre el tractament.

La superfície del nou servei d’Hemodiàlisi serà de 54 metres quadrats, a més de la planta de tractament d’aigües que estarà instal·lada en una superfície de 16 metres quadrats.

No será la primera vegada que Formentera ofereixi el servei d’hemodiàlisi. Aquest ja s’aplicava fa uns anys, però al 2009 es va eliminar per manca de pacients. Ara, segons ha informat Salut en un comunicat, des que es va anunciar al maig la implantació d’aquesta prestació, s’han fet els passos administratius necessaris per a comptar de nou amb el servei.

La reforma inclourà també la construcció d’una petita edificació al costat de l’Hospital que albergarà una planta d’aigües i contempla reformar els espais actuals de la zona de consultes externes on se situarà el nou servei. A més, es crearà un hospital de dia amb capacitat per a quatre places de diàlisi que permetrà atendre pacients amb patologies nefrològiques. També inclou la instal·lació d’un sistema de tractament d’aigua per osmosi inversa destinat a obtenir l’aigua ultrapura necessària per al tractament.

Cal recordar que a més dels serveis desplaçats, l’Hospital de Formentera ofereix una cartera de serveis pròpia que inclou altres nou especialitats. En 2019 es va posar en marxa el garbellat d’agudesa visual per a nens a Formentera, amb el que s’ha evitat el trasllat de més de 200 nens anualment. Un total de 6.000 trasllats en sis anys.

 

Pressupost

Al juliol es va adjudicar la redacció del projecte a l’estudi LLATEQ Laura Manyer Balsells per 10.888,43 euros (IVA inclòs). Aquest projecte ha recollit i adaptat la proposta de disseny de l’avantprojecte. A l’octubre es va licitar el concurs per a executar l’obra i al desembre, després del concurs públic, es va adjudicar l’obra.

Encara que el pressupost de licitació per a l’obra era de 361.473 euros (IVA inclòs), va ser adjudicada a una de les dues empreses que van presentar ofertes per 350.000 euros (IVA inclòs). El termini d’execució és de quatre mesos, des de la signatura de l’acta de comprovació del replanteig.

 

Inici de les obres

Les obres començaran amb la implantació de la constructora i la primera actuació consistirà a separar la zona de treballs de la resta de l’Hospital. Després, es durà a terme en diferents fases les obres de demolició d’estructures, tancaments, fusteria, revestiments i instal·lacions.

La nova zona habilitada disposarà d’una climatització independent amb bombes de calor i sistema de recuperació.

Una altra de les actuacions importants en aquesta obra, segons Salut, és la que es durà a terme en la instal·lació elèctrica, que disposarà de les mateixes qualitats que s’exigeixen en els quiròfans, per a garantir que les màquines d’hemodiàlisi funcionin de manera òptima.

La directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, ha expressat la seva satisfacció per l’inici de les obres, assegurant que “equiparar l’atenció sanitària i oferir als residents de Formentera la mateixa qualitat assistencial és un dels objectius prioritaris d’aquesta direcció, de la Conselleria de Salut i Consum i del Servei de Salut de Balears”.

També ha manifestat que van desplaçar 17 serveis a Formentera, que s’han anat incrementant al llarg dels anys des de l’obertura de l’Hospital formenterenc.

26/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris