X

Els preus han pujat el doble que els sous en els darrers 10 anys a les Balears

Segons les dades de l'INE, de 2010 a 2020 els salaris han augmentat un 7%, mentre que la inflació ho ha fet un 13,4%

04/04/2022

Els preus han pujat el doble que els sous en els darrers 10 anys a les Balears

11

Entre el 2010 i el 2020, els preus han augmentat el doble que els salaris a les Balears. Les darreres dades disponibles a l’Institut Nacional d’Estadística demostren que l’any 2010 el sou mitjà a l’arxipèlag era de poc més de 1.700 euros. Una dècada després, la xifra se situava en gairebé 1.850, un 7% més. En aquest període, la pujada de la inflació ha estat més elevada, de gairebé el doble, un 13,4%.

Catalina Ginard, secretària d’Acció Sindical de Comissions Obreres a les Illes, considera que la solució és que els sous augmentin al mateix ritme que els preus. “El que cercam són les clàusules de revisió salarial. Abans de la crisi immobiliària (2008) gairebé tots els convenis les preveien. Després van començar a desaparèixer i ara estam com estam”, ha considerat Ginard a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.

Convenis col·lectius com el d’hostaleria no tenen aquesta revisió anual dels sous en funció de l’Índex dels Preus de Consum. D’aquí a un any, se n’haurà de negociar un de nou, en què els sindicats intentaran incloure aquesta clàusula. Però el professor d’Economia de la UIB, Pau Montserrat, avisa del risc que les nòmines pugin tant com els preus. “Pensem que la solució és augmentar els sous al mateix ritme que els preus, però no és tan senzill, no és la solució, perquè això el que es faria seria continuar amb el cercle viciós de la inflació”.

La situació havia millorat just abans de la pandèmia, quan a l’arxipèlag es varen negociar diversos convenis col·lectius que preveien increments salarials. En el cas de l’hostaleria, es va pactar un augment del 17% per als propers 5 anys. Però això, segons Lorenzo Navarro, secretari general d‘UGT a les Balears, només va servir per “recuperar el perdut durant els anys de crisi”. Tot i que encara no hi ha dades sobre el comportament dels sous dels darrers 2 anys, els increments inclosos en la majoria de convenis col·lectius són d’entre un 2% i un 3%. Les xifres de l’IPC, en canvi, s’han disparat quasi un 10% aquest mes de març…

El doctor en economia aplicada i estadística, Javier Franconetti, assegura que s’han d’adoptar polítiques econòmiques eficients per intentar revertir la situació. Però, avisa que els alts índexs d’inflació continuaran a curt i llarg termini. “El que es necessita és fer feina de forma ràpida i eficaç, que les polítiques econòmiques siguin les més adequades, com el cas de la baixada d’impostos o les subvencions, perquè la inflació no sembla que vagi pel camí de relaxar-se”.

04/04/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT