X

“Els ucraïnesos no som herois, tenim por i debilitats, però tiram endavant perquè no en queda d’altra”

Les Balears acullen 3.169 refugiats de la guerra a Ucraïna, 298 dels quals són infants escolaritzats a les Illes

24/02/2023

“Els ucraïnesos no som herois, tenim por i debilitats, però tiram endavant perquè no en queda d’altra”

Lara Koritsa i Denis Serbinskiy, parella d'ucraïnesos a Mallorca convidats del programa Al Dia que dirigeix Maria Ferrer

26

Lara Koritsa és fotògrafa. En començar l’atac rus sobre tota Ucraïna era la responsable de fotografia resident del Teatre Nacional de Kiív. Fa un any que viu a Mallorca. Denis Serbinskiy és el seu al·lot —i compatriota— i fa 18 anys que viu a Mallorca. El drama de la guerra ha posat fi a una relació a distància. Ell mateix va anar a cercar-la a Romania en esclatar el conflicte.

“Esperàvem l’entrada de Rússia perquè havíem vist el desplegament militar dels russos a la frontera, però pensaven que seria qüestió de tres o quatre dies, que no duraria tant”, explica Lara —i tradueix en bon català Denis— en una entrevista al programa ‘Al Dia’, d’IB3 Ràdio. Ha quedat molta família d’ella allà: “s’han hagut d’acostumar a viure sense llum, a baixar als túnels del metro en sentir les sirenes, a no tenir aigua i no poder dutxar-se… Però ni estan preparats per sortir del país ni volen fer-ho”.

Del començament de la guerra a Ucraïna fins ara, Espanya ha superat les 168.000 concessions de protecció temporal a refugiats ucraïnesos, 3.169 a les Balears segons Delegació del Govern. 298 infants d’aquest país estan escolaritzats a les Illes. Espanya està entre els països europeus amb més acollida.

“Ho tornaria a fer, va ser bastant dur perquè en cinc dies pràcticament férem 5.000 km, però estic molt content d’haver-ho fet, m’ha omplert la vida”, exposa des de Sant Joan Xesc Nicolau, casat amb una ucraïnesa amb qui acull a casa la mare i la padrina d’ella. Ell mateix les anà a cercar ara fa un any.

Tot i que finalment no pogueren trobar-se a la frontera i elles arribaren a Mallorca per una altra via, el viatge no va ser debades. “Vaig transportar vuit nins orfes de Butxa (localitat als afores de Kiív), tenia lloc per a més, però no varen poder sortir perquè uns tancs dificultaren la seva partida de l’orfenat”.

Xesc explica que les seves familiars es troben bé, malgrat que estiguin desubicades en una terra amb un idioma i una cultura diferents. “Quan feia poc temps que eren aquí i es va calmar un poc la situació, volien tornar, però jo les vaig fer veure que la cosa anava per llarg i era millor esperar”, afegeix el santjoaner.

Els 10 dies d’Iryna a Kiív amb les bombes

Iryna Siubaieva viu a Manacor i acull refugiats a casa seva. A l’octubre va poder visitar Ucraïna 10 dies. Va coincidir amb una de les setmanes d’atac més intens dels russos sobre la capital ucraïnesa. Una terrorífica experiència, però alhora, el valuós exemple del coratge dels seus compatriotes que no han abandonat la ciutat ni el país.

“És d’admirar com continuen vivint, treballant, construint… Comencen les sirenes, vas al soterrani i no saps si en sortiràs… I quan surts, vols viure el doble, vols gaudir la vida al màxim… Els ucraïnesos som humans, no herois, i tenim por i debilitats, però així i tot tiram endavant perquè no en queda d’altra”, conclou Iryna.

“Moltíssima gent a Ucraïna té qualque tipus de relació familiar amb Rússia i, a l’inrevés, i la propaganda russa no s’ha cansat de difondre la idea que Ucraïna és una part de Rússia”, torna a parlar Lara Koritsa, la fotògrafa. “Sí, evidentment vull tornar… És ca meva, tenc casa allà i vull veure la meva terra”, diu.

Mentrestant, “no em veig amb cor de mirar les notícies del que passa allà, però n’estic informada pels amics i familiars que hi són… Estic molt cansada psicològicament i em sent sense forces”. La part més positiva és que està desenvolupant un projecte fotogràfic sobre les dones ucraïneses refugiades a Mallorca, i un altre sobre la gent que treballa amb les seves mans, com els forners i els sabaters.

Avui és un dia “bastant trist” per Iryna que tenia ganes de participar en el programa per “agrair la solidaritat de les Balears i d’Espanya i llençar un missatge d’esperança”, però avui ha reviscut moltes coses “i és molt dur… Recordam els que han mort… I continuam vivint a febrer de 2022”.


La periodista Pilar Bonet, un any després de l’inici de la invasió russa a Ucraïna: “L’amenaça nuclear no és tan imminent com pot semblar”

24/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT