La carretera de s'Albufera està tancada al trànsit com a conseqüència de l'acumulació d'aigua
La borrasca Blas no dona treva. Si bé durant el dematí on més ha plogut ha estat a la Serra de Tramuntana, aquest dijous capvespre la pluja s’ha desplaçat cap a la zona de Calvià, Palma i Llucmajor. Una pluja intensa que no s’ha aturat, però que no ha provocat grans incidents. Després de tres dies de pluja intensa, la Serra de Tramuntana ja acumula més de 300 litres d’aigua. I també s’han registrat cops de vent de més de 90 quilòmetres per hora a la Serra d’Alfàbia.
Mentrestant, a Menorca i les Pitiüses els registres fins ara no són importants, la Serra de Tramuntana, a Mallorca s’endú la major part de les precipitacions i en les darreres hores la força de Blas s’ha concentrat entre Deià i Andratx.
El Servei d’emergències de l’112 ha atès 123 incidents. La majoria, poc més d’un centenar, han succeït a Mallorca. Els avisos han estat, sobretot, per acumulació d’aigua, arbres caiguts i despreniments d’elements urbans.
Poc abans de les dues del migdia a Calvià ha caigut una forta barrumbada d’aigua. S’hi han acumulat prop de 60 litres per metre quadrat. Un fort aiguat que ha deixat establiments negats. Els Bombers han actuat també en una desena d’incidències a la zona.
La pluja, però, ha minvat durant el capvespre a la zona Nord de Mallorca. A Pollença, on s’han acumulat 36 litres, diversos torrents han estat a punt de desbordar-se.
El departament del carreteres del Consell de Mallorca ha hagut de tancar al trànsit la carretera Ma-3433 de sa Pobla a Alcúdia (Es Murterar) per mor de l’acumulació d’aigua que la feia intransitable.
El torrent Solleric provoca estralls allà per on passa. A Sencelles, el Pou Major està barrat perquè ningú s’hi apropi davant una possible crescuda inesperada del torrent. Igual d’inesperat i imprevisible que la borrasca Blas que, de moment, no marxa. Per això, cal tenir molta precaució sobretot també al volant. Davant un fort aiguat, cal minvar la velocitat i engegar els llums antiboira.
A Palma hi ha plogut, però no s’han produït incidents importants, tot i que cal mantenir la precaució. Una imatge, però, que ha impressionat és la d’aquestes dues persones nedant a la platja de Can Pere Antoni. No fan cas de les recomanacions de les autoritats, perquè amb aquest temporal, en qualsevol moment, les onades podrien arrossegar-los dins la mar.
La previsió per divendres indica una reactivació general de les precipitacions, però amb major intensitat i persistència, de nou, a la Serra de Tramuntana. L’avís groc per pluges a les Balears es manté fins a dissabte.
A la Serra de Tramuntana, en canvi, hi ha plogut tant que els camins d’accés a la finca de Gabellí Petit a Campanet s’ha negat i s’ha hagut de tallar. Les Fonts Ufanes brollen per segon dia, però la conselleria de Medi ambient adverteix que l’accés està tancat al públic i demana que ningú no s’hi acosti fins que desaparegui la borrasca.
A la vegada, continua pujant el nivell de l’aigua dels embassaments. A hores d’ara, Cúber està al 56% de la seva capacitat i el Gorg Blau ha pujat 5 metres i està al 50%. És quasi el doble de l’aigua que hi havia abans de la borrasca. Això ha permès reduir l’extracció de pous i l’ús d’aigua dessalinitzada.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu