L'enginyer Pau Massutí, autor de l'estudi, assegura que la superfície explotada continua augmentant
Imatge d'arxiu.
77En 30 anys, ha augmentat més d’un 300% la superfície que ocupen els tres conjunts de pedreres més grans de Mallorca. Es tracta de les pedreres ubicades a Porreres, Felanitx, Manacor i Alaró. L’any 1984 ocupaven 33 hectàrees. 34 anys després, el 2018 l’extensió superava les 100. És una de les conclusions de l’estudi ‘Evolució de la superfície ocupada per les grans pedreres a Mallorca des de l’any 1956 al 2018’, fet per l’enginyer Pau Massutí.
L’estudi recull dades sobre l’evolució de les 10 pedreres ubicades a Porreres, Felanitx, Manacor i Alaró. La majoria tenien llicència als anys 50, però no varen iniciar la seva activitat fins als anys 80. En conjunt, l’any 1984 ocupaven 33 hectàrees. Una superfície que l’any 2018 era de 135.
La pedrera de Monti-sion és un dels casos que detalla l’estudi. L’any 1984 havia consumit 14 hectàrees, una extensió que 34 anys després arribava a les 64 hectàrees. L’enginyer de materials Pau Massutí és l’autor de l’estudi i explica que l’activitat extractora va lligada amb l’arribada del turisme i amb la construcció.
Segons l’estudi, si les pedreres continuen amb la seva activitat extractiva i exploten tota la superfície que tenen autoritzada podran consumir fins a 210 hectàrees de terreny. De fet, Massutí ja ha revisat les dades del 2021 i assegura que la superfície explotada continua augmentant. Creu també que ha arribat el moment de pensar el futur que es vol per l’illa de Mallorca.
L’estudi es va publicar a final de l’any 2020 per la Societat d’Història Natural de les Illes Balears.
Escolta aquí la notícia sencera
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres