X

En contra dels moixos i les colònies felines: el GOB demana que siguin considerats espècie invasora en la nova llei estatal de benestar animal

L'entitat conservacionista qualifica el nou text de "massa urbanita" i critica que cap grup polític ha presentat cap esmena que "apel·li a la conservació de la biodiversitat"

14/12/2022

En contra dels moixos i les colònies felines: el GOB demana que siguin considerats espècie invasora en la nova llei estatal de benestar animal

Imatge d'un moix, caçant un ocell, facilitada pel GOB.

124

El GOB Mallorca critica la llei estatal de benestar animal perquè “empara els moixos assilvestrats i també les colònies felines”. Segons l’entitat ecologista, la nova norma, que es troba en tramitació parlamentària al Congrés dels Diputats després de ser aprovada pel Consell de Ministres, presenta un enfocament “massa urbanita i amb un grau important de desconnexió amb les dinàmiques del medi rural i sobretot amb el funcionament dels ecosistemes”.

A través d’un comunicat, el GOB ha afirmat que segons el text de la llei no es considerarien els moixos com una espècie invasora. L’evidència científica sobre l’impacte dels moixos com a depredadors d’aus, rèptils, petits mamífers i grans insectes és abundant. Els moixos, tant els domèstics, però que tenen accés a l’exterior, com els assilvestrats o els que es mantenen a colònies felines, són depredadors que maten milers de milions d’ocells i mamífers cada any. El major impacte s’ha identificat a illes, on s’ha comprovat que el moix és a nivell global almanco corresponsable del 14% de les extincions modernes d’aus, mamífers i rèptils, i constitueix la principal amenaça pel 8% de les aus, mamífers i rèptils considerats en perill crític per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura i els Recursos Naturals (UICN).

El projecte de llei planteja implantar el mètode CER (captura-esterilització-retorn) per controlar els moixos vagabunds i assilvestrats, fent servir per això les colònies felines. Segons el GOB, aquestes colònies de moixos ja existeixen des de fa molts anys a la majoria de pobles i ciutats de les Illes, mantingudes per gent voluntària i amb el suport econòmic d’ajuntaments.

L’entitat considera que no hi ha estudis científics que avalin aquesta estratègia per minvar el nombre de moixos i colònies felines, ni al medi rural i natural. En aquest sentit, critica que de les 657 esmenes presentades al projecte de llei “no hi ha ni una que apel·li a la conservació de la biodiversitat pel que fa al tractament dels moixos i les colònies felines”.

El GOB se suma a les reclamacions d’altres entitats conservacionistes i demana “avançar cap a la desaparició de les colònies felines” a les Illes.

Virot petit

En el cas de les Balears, el GOB explica que no disposa d’estudis que quantifiquin l’impacte dels moixos sobre el conjunt de la fauna silvestre, tot i que igualment tampoc hi ha cap argument per pensar que l’impacte és menor que el que s’ha determinat a altres indrets del món.

El que sí que pot afirmar, ja que es disposa d’evidència científica, és que els seus efectes són letals en algunes colònies de cria de virot petit (Puffinus mauretanicus), espècie endèmica de les Illes i en perill d’extinció. La mitigació d’aquest impacte està contemplada al pla de recuperació d’aquesta espècie, desenvolupat per la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

 

14/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT