X

‘En el exilio’, un documental mallorquí sobre l’exili nicaragüenc

Amb la participació de l'ONG Itsaya s'han recollit cinc testimonis de persones perseguides pel règim de Daniel Ortega

06/07/2023

‘En el exilio’, un documental mallorquí sobre l’exili nicaragüenc

Yanilda Sevilla és una de les exiliades nicaragüenques que presten el seu testimoni al documental 'En el exilio' gravat a Mallorca.

21

Yanilda Sevilla va sortir del seu país, Nicaragua, per fugir de la repressió del règim del president Daniel Ortega contra la seva família. És una de les anomenades ‘Madres de Abril’ -el seu fill hi va morir durant la primera onada de protestes, la primavera del 2018- i ara el seu testimoni forma part de ‘En el exilio’, un curtmetratge gravat a Mallorca per visibilitzar la situació dels exiliats nicaragüencs a Espanya, França i els Països Baixos.

La situació dels cinc exiliats entrevistats es reparteix entre els que han pogut aconseguir l’estatus de refugiat i els que encara esperen resposta a la seva petició d’asil, explica Luis Montoya, compatriota i vicepresident de l’associació mallorquina contra la violació dels drets humans Itsaya, que els ha contactat a l’estranger i reunit a l’illa per la producció audiovisual .

“Molts no poden demostrar la seva condició de perseguits i de persones indefenses, la vida de les quals corre perill; no poden posar una denúncia davant la mateixa policia que els persegueix ni davant una ONG perquè llavors l’assajament encara seria major”, exposa Montoya.

Ell mateix va sortir de Nicaragua fa sis anys per ampliar els estudis d’enginyeria de la construcció (actualment n’és investigador a la UIB) sent també simpatitzant de l’oposició al poder. No hi ha tornat: “no s’hi pot tornar, empren la mateixa llista de persones que utilitzaren durant la pandèmia per controlar l’accés al país i detenir-te o impedir-te entrar-hi amb l’excusa d’un problema migratori”.

Una altra veu que ressona a ‘En el exilio’ és la de la humiliació de qui arriba a Europa -i a Espanya- cercant un país on es respectin els seus drets i, en canvi, topa amb qui qüestiona les seves intencions: “Has vengut per a que et mantingui el president? A prendre’ns la feina als espanyols?” posa en boca de les autoritats fronteres espanyoles una altra “mare d’abril”, Fátima Vivas. Relata acusacions de ser “uns morts de fams o uns vividors” per acabar “tancat entre quatre parets” de les instal·lacions aeroportuàries en una situació “humiliant”.

La situació del conflicte a Nicaragua va empitjorar l’any 2018 quan el president Ortega, que ostenta el poder des de fa 16 anys, aprovà canvis per reduir la pensió dels jubilats. Afegit a altres focus de malestar social, es va traduir en protestes davant les universitats i violència als carrers. Els dos primers mesos de revolta hi va haver quasi 400 morts i es calcula que centenars de milers de persones han abandonat el país els darrers 5 anys. La majoria d’exiliats -uns 600.000- són a Costa Rica, país fronterer, mentre que uns 15.000 s’han refugiat a Europa.

06/07/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT