ENTREVISTA+A+CHEMA+FONT+%28FONT+DE+MISTERIS%29%3A+%E2%80%9CSom+molt+pragm%C3%A0tic+i+l%C3%B2gic%2C+no+un+flipat+que+esper+trobar-me+amb+els+extraterrestres%E2%80%9D

IB3 Ràdio informa

ENTREVISTA A CHEMA FONT (FONT DE MISTERIS): “Som molt pragmàtic i lògic, no un flipat que esper trobar-me amb els extraterrestres”

Es defineix com un’ tusitala’, un contador d’històries, que cerca informació i després la divulga. Des de fa 8 anys dirigeix i presenta el programa Font de Misteris, a IB3 Ràdio, i actualment també el podem seguir al programa Cinc Dies, a IB3 Televisió, on té una secció pròpia.

Sincer i directe, Chema Font és un apassionat del món de les llegendes i el misteri. Ha donat prova dels seus coneixements a nombrosos mitjans de comunicació arreu de l’Estat, on ha treballat amb les primeres figures del món del misteri, entre ells Iker Jiménez. La relació amb IB3 va començar l’any 2008 amb una secció, primer al magazín Balears en acció, i després al programa Pirates i Sirenes. Ara el podeu escoltar els dissabtes a les 21 h a ‘Font de Misteris’, programa al que dona nom.

 

Font de misteris és un dels programes més longeus d’IB3 Ràdio. Quin és el secret per mantenir-se 9 temporades en antena?
El secret és la passió pel que fas i transmetre-la als oients. Aquesta anècdota n’és un bon exemple. “Vaig conèixer en Borja (un dels membres de Font de Misteris) al programa Pirates i Sirenes on ell era tècnic. Jo estava parlant en directe de la vampiressa de Barcelona i no em sortia el nom, i ell per l’auricular em va salvar i em va dir: ‘Enriqueta Martí’.” Aleshores vaig descobrir que ell també era un seguidor del món del misteri i quan vaig acabar de col·laborar amb el programa li vaig dir: “el dia que tengui un programa propi el faré amb tu”. I quan em va arribar l’oportunitat, el vaig cridar. Ell em va presentar en Sergio, un altre apassionat per aquest món. Des d’aquell moment, hem fet equip i ens entenem molt bé. A tots els programes de Font de Misteris sempre hi hem participat tots tres.

Com es fa per nodrir de contingut un programa durant 8 anys i 345 capítols?
Llibres, llibres i més llibres. A casa en tenc més de 15.000. El meu secret són els llibres. Sempre he llegit molt i ara el que faig és contar el que llegesc. Faig recerca de coses que altres han dit i els torn a donar llum. La Ràdio Associació de Catalunya ens va premiar per fer-ho, per recuperar el patrimoni cultural de les Illes Balears. I per a mi, és tot un honor que qualcú digui que un friqui com jo recupera el nostre patrimoni.

I fins a on es pot arribar?
Encara no hem dedicat cap programa a les taules de Menorca, que és el primer de què tothom parla. Perquè així demostram la quantitat de coses que encara queden per contar. Tu has seguit alguna vegada el nostre programa?

Sí.

No t’ha quedat més remei per a fer l’entrevista, no?

Home, no.
I t’ha agradat?

Sí. El que passa és que som un poc escèptica amb el món del misteri.
Idò, n’has escoltat pocs programes. Mira, a Font de Misteris, i això és un titular, han vengut més catedràtics que no bruixots. A vegades se m’ha qualificat d’alarmista. Jo no ho som. Ha vengut com a convidat al programa el catedràtic d’astrofísica, el senyor Oliver, i ha dit que hi ha un risc real que hi hagi una tempesta solar, amb el que això podria representar. I això no ho dic jo, ho diu el convidat. Nosaltres, com a programa, mai no feim cap afirmació i cercam una explicació lògica als temes de què parlam. Jo som un home molt pragmàtic i molt lògic, no som un flipat que esper trobar-me als extraterrestres.

Per tant, creus que és compatible la ciència amb les creences populars?
Evidentment. Si no hi hagués ciència no hi hauria misteri. El misteri complementa allà on no arriba la ciència. Però s’ha de fugir dels enganadors i dels venedors de fum. El refugi sempre ha de ser la ciència i la resta són maneres de passar el temps.

Has estat testimoni qualque vegada de qualque fet màgic o sobrenatural?
D’una manera real i conscient, no. Sempre he acabat trobant-hi una explicació. Crec que avui dia tenim els coneixements suficients per a trobar una explicació a tot el que ens passi. Una altra cosa és la ignorància amb el tema de la vida extraterrestre. Molts de científics diuen que no hi ha vida extraterrestre; però, mentrestant, anam enviant senyals i missatges a l’espai per quan les trobin. Però, ara per ara no sabem si n’hi ha.

Són les Balears un dels indrets més màgics del món?
Sí, som molt més del que ens pensam que som i estam vinculats amb tot el món. Tractis el tema que tractis sempre el pots relacionar amb les Illes Balears. El món no seria com és si les Balears no haguessin estat com han estat. Per exemple, existeix la possibilitat que un net de menorquins, salvàs la vida a George Washington abans de ser president dels Estats Units, l’almirall Farragut, o que Anníbal es va fer servir de foners balears.

D’on sorgeix la teva passió per les llegendes i el món màgic?
Des de petit he tengut aquesta passió. Quan tenia 10 anys ja cercava coses que no tenguessin explicació. Malgrat que som urbà, he tengut la gran sort de conèixer el món de la pagesia i, per exemple, he viscut el que és anar a cercar mòpies. Jo era dels qui en lloc de tenir por volia veure les coses de ben a prop. I s’ha unit aquesta passió amb el món de la ràdio. Sempre n’he estat un gran seguidor i, d’infant, ja jugava a fer ràdio. He arribat a anar a la serra de Tramuntana per escoltar el programa de Sebastià Dragó que emetia des de Catalunya perquè el senyal no arribava bé a casa.

I tu, com t’imagines els oients de Font de Misteris?
Afortunadament, tenim una audiència molt ampla i amb gent molt jove, encara que la gent més gran va ser el nostre primer públic objectiu i qui primer ens va donar la confiança. Tenim la gran sort de tenir molts de seguidors a les xarxes socials, a Facebook per exemple, en tenim més de 4.000, que per a un programa de ràdio és una molt bona xifra, i pel que fa a descàrregues a Ivoox en comptabilitzam més de 800.000 acumulades.

De fet, vosaltres teniu un contacte molt directe amb ells gràcies a les nombroses sortides que heu fet, entre elles al psiquiàtric de Palma, Cort, la Seu, el Parlament i les rutes per Palma amb autobús.

Sí. La primera que férem, pensàrem que seríem quatre rates i ens va sorprendre molt veure que érem una gentada. A totes hem omplert. En una de les passejades que férem, vàrem congregar més de 300 persones. M’emociona molt la resposta de la gent.

Has col·laborat amb nombrosos mitjans i has escrit un llibre. Què et queda per fer?
Tenc encara coses per fer i esper qualque dia fer-ho.

Molt enigmàtic. Podem posar música de suspens.
A bon entenedor…

Quin altre programa d’IB3 t’agradaria presentar o dirigir?
‘Mira per on’. En som molt fan.

És Iker Jiménez un referent per a tu?
És un d’ells. Ho és per la seva capacitat de fer feina i de transmetre i també per seguir tan apassionat com el primer dia. Ell és com el veus per la televisió.

I qui són els altres?
Fernando Jiménez del Oso i Juan Antonio Cebrián.

Quina cançó ens recomanaries per acabar aquesta entrevista?
Buf, és molt complicat triar-ne només una…

Sabem que t’agrada Antònia Font. Tal vegada una d’ells?
El disc ‘Lamparetes’ m’agrada molt i les cançons ‘Es far de ses Salines’ i ‘Clint Eastwood’ són les meves preferides.