X

Alejandra Ferrer, sobre la saturació del canal entre Eivissa i Formentera: “Cal reduir i limitar les freqüències, i prohibir els creuers”

"Avui en dia, entre les Pitiüses hi ha prop de 160 trajectes cada dia, alguns dels quals simultanis. Aquest ritme no és sostenible ni segur"

31/08/2021

Alejandra Ferrer, sobre la saturació del canal entre Eivissa i Formentera: “Cal reduir i limitar les freqüències, i prohibir els creuers”

20


Massificació i accidents entre Formentera i Eivissa: regulació de velocitat o interessos comercials?

El darrer accident marítim entre Eivissa i Formentera ha tornat a posar sobre la taula la polèmica sobre la saturació d’aquest espai. “A dia d’avui, entre les Pitiüses hi ha prop de 160 trajectes cada dia, alguns dels quals simultanis. Fins a quatre barques surten a la mateixa hora, amb capacitats que no superen el 30%. Aquest ritme no és sostenible ni segur. Calen regulacions i limits”, assegura la presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, a l’Informatiu Matí d’IB3 Notícies. “Plantejam una reducció d’aquestes freqüencies, de les excusions d’un dia, prohibició de creuers al port de Formentera. Necessitam que el port s’adapti al poble de Formentera”, exposa Ferrer. “Ha estat necessari que passi el mateix a la resta d’illes per que sigui un problema real i es prengui seriosament el greu problema mediambiental i social que pateix el nostre litoral”, afegeix.

En el mateix sentit, la presidenta del Govern, Francina Armengol, afirma també que, efectivament, la problemàtica de l’afluència de trajectes marítims entre ambdues illes s’ha de revertir.

De moment, Autoritat Portuària de les Illes Balears ha prohibit que es realitzin més de dues maniobres simultànies dins del port. La problemàtica, però, s’ha traslladat a la bocana on esperen per entrar-hi. A aquest trànsit s’hi han d’afegir les embarcacions d’esbarjo, les de lloguer i les d’excursions.

Així i tot, l’Associació Patronal d’Empresaris d’Activitats Marítimes (APEAM) també s’ha pronunciat i considera que no té relació amb l’accident del vaixell FRS, la saturació d’embarcacions ni les maniobres simultànies. Ho consideren un accident puntual i fortuït.

La dona que va atendre l’infant ingressat a l’UCI: “Vaig estar parlant-li, perquè no perdés la consciència. Va perdre molta sang en poc temps”

El ferry San Gwann segueix encallat a s’illot des Malvins, a Eivissa, però, des d’avui, ho farà ja sense les 15 tones de combustible que començaren a buidar-se ahir, per evitar possibles fuites. Una mesura preventiva imminent, mentre s’espera saber quan i com es reflotarà el vaixell que es va estavellar dissabte al vespre. El termini de presentació d’aquest pla acaba aquest dimecres.

Tot plegat s’ha analitzat en una reunió al més alt nivell, entre Govern, Autoritat Portuària, Capitania Marítima i la naviliera FRS. També hi ha estat convocat el Consell d’Eivissa, però no el de Formentera, fet que ha provocat crítiques per xarxes socials de la presidenta formenterera, Alejandra Ferrer.

Tot això, mentre s’investiguen les causes del succés. La Guàrdia Civil ja ha obert diligències, degut a la gravetat de l’incident. Cal recordar que en la topada varen resultat ferides 25 persones, dues de les quals de gravetat, una d’elles un menor de 10 anys que va haver de ser traslladat a l’hospital de Son Espases, on es recupera ingressat a la Unitat de Cures Intensives pediàtriques.

La dona que va atendre l’infant en els primers moments després del sinistre, Érika Peñalva ha declarat aquest matí a una entrevista a l’Informatiu d’IB3 Ràdio que s’encarregà que el nin, que havia perdut molta sang en poc temps, romangués conscient. “Vaig estar parlant-li, perquè no perdés la consciència, i també vaig calmar la seva família, perquè estigués tranquil·la. L’infant va perdre molta sang en poc temps”, explica.

Érika té tota la família a Eivissa, però fa feina a Formentera, llavors és passatgera habitual de la ruta, i creu que el vaixell anava massa ràpid. A més, critica la companyia per no haver fet les coses del tot bé: “Fou molt impactant, perquè, a més, no se’ns va explicar què ni com havia succeït, no se’ns va transmetre cap missatge de tranquil·litat”.

Precisament, des de la companyia, amb més de 75 anys d’experiència, han volgut destacar que aquest ha estat el primer accident de la seva història i que, a banda de les investigacions oficials, també s’està fent una recerca interna per mirar de determinar les causes de la topada. No obstant, incideixen en la idea que ara mateix la prioritat és enllestir el pla de reflotament del vaixell.

“No serà una tasca fàcil”, ha declarat el Capità Marítim, Luis Gascón, qui assegura que es necessita bon temps, calma i comptar amb els mitjans necessaris per poder extreure l’embarcació d’entre les roques.

31/08/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT