X

Es confirma l’escarabat exòtic i invasor “Gonipterus platensis” a Mallorca

Fins al dia d'avui no es tenia constància de la presència d'aquest coleòpter a les Illes Balears, segons informa la Conselleria de Medi Natural 

07/12/2023

Es confirma l’escarabat exòtic i invasor “Gonipterus platensis” a Mallorca

Imatge de l'escarabat "Gonipterus platensis". / CAIB

81

Es confirma la troballa de l’escarabat exòtic i invasor “Gonipterus platensis” a l’illa de Mallorca, en concret, al municipi d’Alaró. Fins al dia d’avui no es tenia constància de la presència d’aquest coleòpter a les Illes Balears. Així ho comunica aquest dijous la Conselleria de Medi Natural.

Es tracta d’un curculiònid de mida petita (5 centímetres de longitud) que s’alimenta durant tot el seu cicle biològic de fulles dels eucaliptus. La seva afecció serà baixa, ja que l’eucaliptus és un arbre molt poc utilitzat en jardineria i no es planta de manera natural en superfície forestal. Aquest coleòpter és originari de Tasmània (Austràlia), però s’ha expandit com a espècie invasora a Nova Zelanda, Amèrica del Sud (l’Argentina, el Brasil, Xile i Colòmbia), els Estats Units (Califòrnia) i l’oest d’Europa (Espanya i Portugal).

El Servei de Sanitat Forestal col·labora amb diversos experts del sector per desenvolupar i divulgar la recerca científica. En aquest cas, els autors de l’estudi han estat: Marc Mascaró, Antonio J. Velázquez De Castro, Luis Núñez i Josep M. Riba-Flinch. A més, per tal de divulgar i fer arribar la troballa a un públic més extens, s’ha fet un article científic titulat: «Primera detecció del corc dels eucaliptes, ‘Gonipterus platensis’ (Marelli, 1926) (Coleoptera: Curculionidae), a les Illes Balears (Espanya)», publicat al Butlletí núm. 66 de la Societat d’Història Natural de Balears (BSHNB) de novembre de 2023.

Cal recalcar que aquesta investigació es du a terme per la necessitat de conèixer amb més profunditat la fauna dels boscos de les Illes Balears i, d’aquesta manera, poder controlar i detectar des d’etapes inicials els possibles organismes patògens que es puguin introduir a l’arxipèlag. En els darrers anys, el Servei de Sanitat Forestal ha constatat i publicat la presència d’altres insectes com: “Ergates faber”, “Phoracanta semipunctata”, “Oobius rudnevi” i “Pterolepis pityusensis”. La publicació es pot consultar a la pàgina web sanitatforestal.caib.es.

Notícies relacionades >

07/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT