X

Es disparen les infeccions de transmissió sexual a les Balears

Les Illes són la segona comunitat amb més casos de gonorrea i de sífilis. Per contra, el VIH ha baixat dràsticament en els darrers anys. ALAS demana una major educació per poder fer front a aquest problema

18/09/2022

Es disparen les infeccions de transmissió sexual a les Balears

18

Les infeccions de transmissió sexual s’han disparat en els darrers cinc anys, segons les dades més actualitzades del Ministeri de Salut. Unes xifres que, en l’àmbit estatal, parlen d’un augment del 158,93% en les dones i 113,83% en el cas dels homes.

Balears, a més de ser una de les comunitats on més han augmentat, és ara mateix la segona comunitat autònoma amb més casos de gonorrea i de sífilis. Julia Serra, coordinadora del centre Consulta d’Atenció a las Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) de les Balears, afirma que ara mateix atenen el doble de pacients que el 2017, i que són uns 600 contactes mensuals amb pacients.

Les causes són molt diverses. Per començar, un augment del seguiment i deteccions. Després, sobretot, els canvis socials i culturals, així com “un menor ús del preservatiu, una major xifra de parelles sexuals, i més relacions sexuals amb persones poc conegudes”, apunta Julia Serra.

Davant aquesta situació, l’educació passa per ser la principal solució. “És el que ens dona eines per prendre decisions, per saber quina sexualitat volem tenir, i quines pràctiques volem tenir i quines no perquè això implica uns riscs o uns altres”, afirma Joan Viver, coordinador d’ALAS (Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears), que afegeix que l’associació aposta per una educació que impliqui i que fomenti una sexualitat informada, lliure, plaent i positiva.

La cara oposada a aquest augment la protagonitza el VIH. A les Illes, la xifra de diagnòstics d’aquesta patologia ha tengut un descens important en els darrers anys. Per una banda, perquè les persones que es troben en tractament arriben a un punt que ja no poden transmetre el virus. I també perquè hi ha gent que no té VIH pren la profilaxi per exposició i, per tant, no el poden adquirir i tampoc el poden transmetre”, apunta Viver.

Cada dia, més d’un milió de persones al món contreuen una ITS.

18/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT