X

Es dupliquen els consumidors de prostitució a Balears durant la temporada turística

El nombre de clients estables de serveis de prostitució a les Illes s'estima en 70.000 persones

05/09/2021

Es dupliquen els consumidors de prostitució a Balears durant la temporada turística

24

Els clients de prostitució a Balears pràcticament es dupliquen quan arriba la temporada d’estiu, un fenomen que s’atribueix a l’augment de la població flotant i de residents temporals a les Illes. Ho ha explicat el professor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) Lluís Ballester, membre del Grup de Recerca i Formació Educativa i Social.

El nombre de clients estables de serveis de prostitució a les Illes s’estima en 70.000 persones. Comença a notar-se un augment de la clientela quan arriba a les temporades vacacionals com la Setmana Santa, però enguany ha estat el mes d’agost quan hi ha hagut més entrades i l’activitat ha augmentat considerablement.

S’estima que a Balears, al voltant de 2.500 persones-la gran majoria dones-es troben en situació de prostitució en els moments de major pic, és a dir, quan augmenta el número de població. Però la xifra mai baixa de 700 persones víctimes de prostitució a les Illes al llarg de l’any.

“ON HI HA TURISME, HI HA PROSTITUCIÓ”

Des de “Metges del Món” han explicat que enguany s’ha notat un descens en les xifres de prostitució, sobretot si es comparen amb les dades de 2019. Segons ha indicat una voluntària de l’ONG, això es deu al fet que la pandèmia ha fet descendir el nombre de dones que arriben d’altres països, “davant la impossibilitat de sortir” del seu territori. No obstant això, “les persones que resideixen a Balears continuen funcionant igual”, ha afegit.

Concretament, Metges del Món va atendre el 2019, 554 dones noves víctimes de prostitució, una dada que es va davallar considerablement el 2020, quan es van atendre 288 dones. Quant a les xifres de 2021, fins al dia 15 d’agost han estat ateses 237 víctimes de prostitució.

“S’ha baixat molt respecte a 2019, però ara és quan es nota l’increment”, ha explicat la voluntària, que relaciona aquest augment a l’obertura dels hotels i a la recuperació de l’activitat econòmica. “Balears és un focus de turisme i la prostitució està molt enfocada a això; on hi ha turisme, hi ha prostitució”, ha destacat.

LA ‘PROSTITUCIÓ OCULTA’ A BALEARS

Un dels efectes que la pandèmia ha tingut sobre la prostitució és el trasllat de l’activitat als pisos, ja que les restriccions dificultaven la seva pràctica en els clubs o al carrer. Això, sumat a l’aparició de les noves tecnologies, ha provocat una major descentralització de la prostitució, fent cada vegada més difícil el seguiment de les víctimes: és el que s’ha batejat com a ‘prostitució oculta’ o ‘deslocalització’.”És més complicat accedir a aquestes dones, que estan ara més desprotegides perquè estan soles i són traslladades amb major facilitat”, avisen des de Metges del Món.

Per part seva, el professor de la UIB ha afegit que es tracta d'”un procés de deslocalització i ocultació imparable que ha vengut per quedar-se”, ja que “el model de prostitució tradicional està desapareixent”. En aquest sentit, la prostitució a pisos i a les pàgines web (els dos nous mètodes deslocalitzats) són els que més estan creixent a les Illes i, en general, a tota Espanya.

“A Balears, la meitat de l’oferta està a la web”, precisament perquè aquestes noves modalitats de captació “es treuen de damunt el control visual i de les forces de seguretat, per la qual cosa la rendibilitat és absoluta” i el seu seguiment, molt més complicat.

ALERTA PER L’AUGMENT DE LA PROSTITUCIÓ EN MENORS

Ballester ha valorat també un possible augment de la prostitució en menors- tot i que encara que no hi ha dades exactes-a causa de la “difuminació de les edats límits”, especialment per la pornografia i les xarxes socials, i ha alertat de la desaparició, cada vegada major, de víctimes de prostitució a causa d’aquesta deslocalització. “La quantitat de persones desaparegudes és important, no ha deixat de pujar”, ha afegit el professor, assegurant que moltes són adolescents o noies joves.

MENORCA, LLIURE DE PROSTITUCIÓ?

Quant al cas particular de Menorca, Ballester ha assegurat que en un primer moment es pensava que era una illa “lliure de prostitució”, ja que aquesta pràctica gairebé no es donava al carrer. No obstant això, amb l’arribada de les noves tecnologies i la prostitució a pàgines web, l’illa ha experimentat, “de cop, una transició a la prostitució oculta”.

PERFIL DE LES VÍCTIMES I DEL CLIENT

Segons “Metges del Món”, la majoria de les víctimes de prostitució a Balears són dones procedents de Llatinoamèrica, Europa de l’Est (especialment de Romania), o d’Àfrica, tot i que el nombre d’africanes “ha baixat bastant” enguany.

En la mateixa línia s’ha expressat la fiscal d’Estrangeria de Balears, Concha G. Prado, qui ha destacat, a més, que la forma de captació va canviant segons la nacionalitat. Per exemple, en el cas de dones nigerianes, és habitual que s’utilitzin ritus religiosos que, per a elles, “tenen molta transcendència”.

D’altra banda, per a les dones de nacionalitat romanesa és comuna “la cinta del nuvi”,en la qual “el tractant simula una relació sentimental que la víctima considera real”.

A més, “les víctimes de prostitució són generalment dones o dones trans”, la qual cosa representa “una manifestació més de la violència de gènere”, segons la fiscal. Sobre el col·lectiu trans, les fonts de Metges del Món consultades asseguren que, encara que no tenen una presència majoritària en l’àmbit de la prostitució sí que són un dels més vulnerables.

Quant al rang d’edat, el més nombrós es correspon a dones d’entre 35 i 44 anys, encara que la població d’entre 45 i 54 anys “ha pujat bastant enguany a causa de les condicions laborals precàries”, segons Metges del Món.

Respecte a la mena de client, la fiscal indica que “Espanya és un dels països que més clientela té en matèria de prostitució” i que hi ha una gran varietat de perfils, encara que també “molta presència espanyola”.

SEGUIMENTS TELEFÒNICS I VACUNACIÓ

El 2020, a causa de l’esclat de la pandèmia del coronavirus, “Metges del Món” va oferir un servei de seguiment telefònic a les víctimes de prostitució, amb l’objectiu de cobrir “totes les necessitats que els anessin sorgint”. A més, es va contractar una psicòloga especialitzada en traumes i a un advocat que els ajudava en temes jurídics, “dues figures que eren molt necessàries”. D’altra banda, Metges del Món va proporcionar a aquestes víctimes de prostitució tota mena de material sanitari, com  gel o màscares, i també preservatius o lubricants, entre altres.

“També s’ha fet molta incidència en la importància de la vacuna”, ha afegit la voluntària, ja que moltes de les víctimes tenen problemes per accedir als centres sanitaris de Balears, però són dones “molt exposades i molt poc protegides”.

MESURES I PROPOSTES

“Metges del Món” ha posat l’accent principalment en la necessitat d’aconseguir “polítiques que aconsegueixin abolir la prostitució i l’explotació sexual, sempre des d’una perspectiva de gènere”, així com treballar en l’àmbit de l’educació als joves per a fer desaparèixer aquesta xacra social.

Així mateix, el professor de la UIB Lluís Ballester ha nomenat diverses estratègies complementàries “que han de formar part d’aquest diagnòstic”, com són el treball en xarxa amb totes les organitzacions, el telèfon 24 hores, la persecució del delicte o la millora del suport legal, entre altres.


Balears lidera un projecte per abolir la prostitució
Un 87% de les dones que exerceixen la prostitució a les Illes volen deixar de fer-ho
La prostitució es triplica a Palma en temporada alta

05/09/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT