X

“És més perillós deixar un nin amb un mòbil a l’habitació que deixar-lo a les 12 del vespre al carrer”

El policia Silvestre del Río alerta dels perills d'entorns virtuals com TikTok, Omegle, Be Real, Roblox i Among Us

28/09/2022

“És més perillós deixar un nin amb un mòbil a l’habitació que deixar-lo a les 12 del vespre al carrer”

72

El policia de Marratxí Silvestre del Río està més sol·licitat que mai. Ja li han telefonat de diversos països sud-americans per oferir conferències destinades a persones que tracten amb menors, com per exemple professionals del sector sanitari. “Els pediatres s’han adonat que és impossible ajudar-los, perquè desconeixen el món en què es mouen“, explica. I aquest “món” és el virtual; jocs, aplicacions i xarxes socials en què fan vida dia a dia i que la major part dels adults desconeixen.

Del Río alerta del gran perill de deixar els menors tots sols amb pantalles, en general, però sobretot amb dispositius mòbils: “Donar un smartphone amb dades, wifi i xarxes socials a un menor abans dels 12 anys em sembla una barbaritat“.

“Els pares pensen que Among Us, Brawl Stars o Roblox no tenen cap risc, però tenen xats i parlen amb desconeguts, i hi juguen nins de 7 o 8 anys!”. Del Río no és partidari de prohibir-ho, però sí de gestionar-ho i controlar-ne la privacitat. Se’n poden desactivar els xats, per exemple.

Aquest policia, a més d’oferir conferències a adults, també en fa en centres escolars, on els menors li expliquen on es mouen i per què. “Una nina de cinquè de primària em va dir: ‘Jo faré el que veig a TikTok, que és ensenyar el cul i les mames’. I el que és un ball innocent per a una nina de 7 o 8 anys, per a un pedòfil és or“, diu Del Río.

Tal com van creixent, els menors proven altres aplicacions amb més risc, com per exemple Chatroulette o Omegle. “Omegle és una aplicació molt perillosa, perquè la persona amb qui interactues ho fa des de l’anonimat, no hi ha cap registre. I jo, fent-me passar per menors, les animalades que em van proposar, dir i mostrar a través de la càmera és evident que no són adequades per a infants. Però vaig anar a oferir un taller a tercer de primària, i el 80 % de la classe coneixia Omegle i l’havia provat”, afirma.

També està molt de moda Be Real, que en una hora a l’atzar t’activa la càmera davantera i posterior i et notifica que has de fer una fotografia. “El problema és que viuen pendents de quan sonarà l’alarma, han d’estar sempre perfectes i si els agafa a classe, els és igual”.

Del Río recomana donar altres opcions d’entreteniment als menors perquè no estiguin tan exposats al món virtual. I el més important, diu, és que els pares acompanyin els seus fills en aquest camí. “No els podem donar un telèfon o una tauleta i dir-los: ‘Au, té’. Els hem d’estar damunt, acompanyar-los i no pensar que, mentre estan a Internet, no corren cap risc, perquè ara mateix és més perillós deixar un nin amb un mòbil a l’habitació que deixar-lo a les 12 del vespre al carrer”, assegura el policia de Marratxí.

28/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT