X

És possible mantenir de manera sostenible la indústria del peix?

El projecte 'Calant Xarxes per a una pesca justa' defensa una pesca i comercialització legals a les Balears

22/02/2023

És possible mantenir de manera sostenible la indústria del peix?

24

Gairebé un 5 % de la població resident a les Balears practica la pesca recreativa, és a dir, més de 50.000 persones. De fet, les Illes són la comunitat de la Mediterrània espanyola on més es duu a terme aquesta activitat. Aquests pescadors recreatius capturen al voltant de 1.200 tones a l’any. D’aquestes, se’n desconeix quantes acaben en el mercat negre. No és precisament la manera de procedir de l’autor de les imatges, que assegura que és un denunciant actiu de pràctiques il·legals a la mar. Però sí que es calcula que al voltant d’un centenar de pescadors submarins viuen directament de la pesca furtiva. Acumulen grans quantitats de peix i les venen de manera fixa a particulars i restaurants. Poden arribar a guanyar 3.000 euros mensuals.

La flota professional, formada a les Balears per 32 vaixells d’arrossegament i 250 d’arts menors, declara a l’any al voltant de 3.000 tones de pesca. Així i tot, la xifra real és prou gran. Alguns càlculs no publicats estimen les captures no declarades entre un 30 i un 40 per cent del total. Aquesta part és venuda directament sense passar per llotja o bàscula per evitar impostos. Si un pescador furtiu o professional ven exemplars directament a particulars o restaurants, ho fa amb una rebaixa del voltant del 30 per cent del preu real. Així, la pesca il·legal és tolerada pels diferents actors implicats i la impunitat s’estén al sector. Fins i tot, quan s’obren expedients, amb multes que oscil·len entre els 300 i els 30.000 euros. Aquests s’acaben arxivant per manca d’instructors a l’Administració.

Els biòlegs alerten de l’impacte sobre les espècies amb més demanda com són el cap-roig, la llagosta, el mero, la tonyina o el calamar. Són les conclusions de l’informe sobre la pesca il·legal a les Balears elaborat l’any passat per la Fundació Marilles. Aquest ha estat el germen del projecte ‘Calant Xarxes per a una pesca justa’. Diferents associacions i fundacions de les Illes s’han unit per lluitar contra la pesca i comercialització il·legal del peix a les Balears.

La seva coordinadora, l’eivissenca Inés Roig, ha explicat el seu pla a l’espai televisiu d’IB3 ‘Méteo. Temps i Natura’.

22/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT