societat

Les preguntes i respostes de la nova normalitat

El BOE ja ha publicat la nova ordre que estableix les mesures per a la fase 0, per a totes les comunitats, i les de la fase 1 per a Formentera i tres illes de Canàries

Les+preguntes+i+respostes+de+la+nova+normalitat

EFEConsulta aquí el pla per a la transició cap a una nova normalitat

El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat l’ordre ministerial per la qual es permeten, a partir de demà dilluns, reunions de fins a un màxim de 10 persones en domicilis i a l’aire lliure a partir de la fase 1 de la desescalada.

Segons aquest nova ordre, aquest límit no s’aplicarà a persones convivents i queden exclosos d’aquestes reunions els “col·lectius especialment vulnerables a la malaltia”.

En tot cas, durant aquestes trobades hauran de respectar-se les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries, com guardar una distància mínima de seguretat de dos metres o establir mesures alternatives de protecció física, d’higiene de mans i etiqueta respiratòria.

Altres mesures que es permetran durant la fase 1:

– Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat. Haurà d’haver-hi una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients tindran un màxim de deu persones. A més, caldrà desinfectar les taules entre un client i un altre i no es podran utilitzar cartes d’ús comú ni tovalloners.

– Obertura de botigues de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia. L’aforament màxim per als comerços serà del 30%, i serà necessari mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i establir un horari d’atenció preferent per a persones majors. Haurà de procedir-se a la desinfecció del local dues vegades al dia.

– Vetlles per a un nombre limitat de familiars a instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l’aire lliure o deu en espais tancats. La comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació del mort es restringeix a un màxim de quinze persones i, en el seu cas, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

– Mercats ambulants a l’aire lliure A la via pública, amb condicions de distanciament entre llocs i delimitació del mercat ambulant per a correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l’aforament.

– Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l’entrada fins a un terç de la seva capacitat.

La fase 1 de la desescalada entrarà en vigor el pròxim 11 de maig a totes les províncies que compleixin els requisits del panell integral d’indicadors dissenyat per l’Executiu.

Està previst que la fase 1 arrenqui aquest dilluns 4 de maig a Formentera i a les illes canàries de la Gomera, El Hierro i La Graciosa.
Fase 1: reunions de fins a 10 persones i terrasses al 50% d’ocupació

MESURES PER A LA FASE 0: 

A banda d’aquestes 4 illes, la resta de províncies arranquen aquest dilluns la fase 0 de la desescalada, en la qual s’introduiran mesures de relaxació del confinament, tant en les activitats econòmiques com en l’àmbit personal, que van de l’obertura de perruqueries i petits comerços als entrenaments d’esportistes professionals.

Es tracta de mesures amb un risc associat de contagi molt baix o nul, segons el “Pla per a la transició cap a una nova normalitat” del Govern, l’objectiu del qual és recuperar de manera gradual l’activitat econòmica i la quotidianitat alhora que es preserva la salut pública.

De l’avançament de l’epidèmia -i d’altres indicadors que ha establert l’Executiu- dependrà que les províncies i les illes puguin avançar cap a la fase 1 el dilluns 11 de maig.

– A les primeres mesures d’alleujament -les sortides de nens primer i la pràctica esportiva individual, els passejos d’adults i l’accés als horts després- se sumen a la fase 0 de “preparació de la desescalada” s’hi sumen l’obertura de perruqueries i el petits comerços i restaurants que venguin menjar a domicili.

-Passejos: tots els ciutadans (excepte aquells que estiguin en quarantena o tinguin símptomes de coronavirus) poden sortir des del dissabte a caminar una vegada al dia a una distància màxima d’1 quilòmetre del domicili.

– Està permès anar acompanyat d’un convivent i les sortides estan ordenades per franges d’edat: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores, poden sortir les persones d’entre 14 i 70 anys. Els nens, de 12 a 19 hores i els majors de 70 anys o els dependents amb el seu cuidador podran sortir de 10 a 12 i de 19 a 20 hores.

– Esport individual: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores en el terme municipal en el qual es resideixi.

– A les localitats de menys de 5.000 habitants es podran fer passejos i fer esport sense atendre franges horàries, això sí, entre les 6 i les 23 hores.

– Atenció d’horts familiars, d’autoconsum o municipals sempre que estiguin en el mateix terme municipal del domicili o en un adjacent a aquest.

– Obertura de restaurants i cafeteries que puguin servir comandes a domicili: aquests hauran de realitzar-se per telèfon o per internet.

– Obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients (un empleat per client). S’exigirà mantenir la distància mínima de 2 metres. Els establiments hauran de desinfectar-se dues vegades al dia i hauran de tenir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

– S’establirà un horari d’atenció o un passadís preferent per a persones majors de 65 anys.

– Per norma, les compres hauran de fer-se en el mateix municipi en el qual es resideix, si bé es permetrà el trasllat entre localitats petites -no tenen per què ser confrontants- en el cas que no es puguin trobar determinats productes.

-Les perruqueries podran obrir sempre que puguin concertar cites prèvies.

– Els professionals de fisioteràpia, de centres d’estètica i de perruqueria hauran de dur equips de protecció individual i garantir la distància mínima de dos metres entre clients.

– Els esportistes professionals podran fer entrenaments individuals a l’aire lliure i dins de la seva província.

– Aquells que practiquin modalitats d’esport adaptat o de caràcter paralímpic, podran comptar amb l’acompanyament d’un altre esportista per a realitzar la seva activitat esportiva.

– En tots dos casos podrà estar present un entrenador que no podrà acostar-se a menys de dos metres i haurà de portar màscara.

– Quan l’esport impliqui la utilització de bicicletes o patins, la distància de seguretat serà de deu metres.

– Els esportistes federats podran realitzar entrenaments de manera individual, a l’aire lliure, dues vegades al dia entre les 6.00 i les 10.00 hores i entre les 20.00 hores i les 23.00 hores, sempre dins del seu terme municipal i sense entrenadors.

– S’obriran els arxius, que prestaran els seus serveis preferentment per via telemàtica, ara bé, quan sigui absolutament imprescindible els ciutadans podran sol·licitar la consulta presencial de fins a deu documents.

– En aquesta fase serà obligatori l’ús de màscara en el transport públic (autobús, ferrocarril, metre, marítim, aeri i taxi) i recomanable en tota mena d’activitats fora de la llar.


Diari de l’estat d’alarma. Jornada 50: Formentera es prepara per a la Fase 1
Dilluns comença a Formentera la Fase 1

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

L’ajuntament de Palma vol ampliar la xarxa d’horts urbans amb 100 parcel·les més

Pedro Puertas, el propietari més veterà, ens explica la seva experiència

Els 193 migrants arribats a Balears quedaran un màxim de 72 hores a un espai del quarter de Son Tous

No els poden retornar a Algèria perquè la frontera continua tancada

Carme Ruscalleda: “L’oliaigua és un monument culinari”

La xef catalana ha clausurat la fira Arrels posant en valor l'herència gastronòmica de cada regió

Armengol envia un missatge “d’ànim” per als veïnats de La Palma

La presidenta del Govern demana que tenguin molta prudència