X

Les preguntes i respostes de la nova normalitat

El BOE ja ha publicat la nova ordre que estableix les mesures per a la fase 0, per a totes les comunitats, i les de la fase 1 per a Formentera i tres illes de Canàries

03/05/2020

Les preguntes i respostes de la nova normalitat

EFE


Consulta aquí el pla per a la transició cap a una nova normalitat

El Boletín Oficial del Estado (BOE) ha publicat l’ordre ministerial per la qual es permeten, a partir de demà dilluns, reunions de fins a un màxim de 10 persones en domicilis i a l’aire lliure a partir de la fase 1 de la desescalada.

Segons aquest nova ordre, aquest límit no s’aplicarà a persones convivents i queden exclosos d’aquestes reunions els “col·lectius especialment vulnerables a la malaltia”.

En tot cas, durant aquestes trobades hauran de respectar-se les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries, com guardar una distància mínima de seguretat de dos metres o establir mesures alternatives de protecció física, d’higiene de mans i etiqueta respiratòria.

Altres mesures que es permetran durant la fase 1:

– Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat. Haurà d’haver-hi una distància mínima de dos metres entre les taules i els grups de clients tindran un màxim de deu persones. A més, caldrà desinfectar les taules entre un client i un altre i no es podran utilitzar cartes d’ús comú ni tovalloners.

– Obertura de botigues de menys de 400 metres quadrats sense cita prèvia. L’aforament màxim per als comerços serà del 30%, i serà necessari mantenir una distància de seguretat mínima de dos metres i establir un horari d’atenció preferent per a persones majors. Haurà de procedir-se a la desinfecció del local dues vegades al dia.

– Vetlles per a un nombre limitat de familiars a instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l’aire lliure o deu en espais tancats. La comitiva per a l’enterrament o el comiat per a la cremació del mort es restringeix a un màxim de quinze persones i, en el seu cas, es podrà sumar el ministre de culte o persona assimilada de la confessió respectiva per a la pràctica dels ritus funeraris de comiat del difunt.

– Mercats ambulants a l’aire lliure A la via pública, amb condicions de distanciament entre llocs i delimitació del mercat ambulant per a correcte control de l’aforament per les forces de seguretat. Limitació inicial al 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l’aforament.

– Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l’entrada fins a un terç de la seva capacitat.

La fase 1 de la desescalada entrarà en vigor el pròxim 11 de maig a totes les províncies que compleixin els requisits del panell integral d’indicadors dissenyat per l’Executiu.

Està previst que la fase 1 arrenqui aquest dilluns 4 de maig a Formentera i a les illes canàries de la Gomera, El Hierro i La Graciosa.
Fase 1: reunions de fins a 10 persones i terrasses al 50% d’ocupació

MESURES PER A LA FASE 0: 

A banda d’aquestes 4 illes, la resta de províncies arranquen aquest dilluns la fase 0 de la desescalada, en la qual s’introduiran mesures de relaxació del confinament, tant en les activitats econòmiques com en l’àmbit personal, que van de l’obertura de perruqueries i petits comerços als entrenaments d’esportistes professionals.

Es tracta de mesures amb un risc associat de contagi molt baix o nul, segons el “Pla per a la transició cap a una nova normalitat” del Govern, l’objectiu del qual és recuperar de manera gradual l’activitat econòmica i la quotidianitat alhora que es preserva la salut pública.

De l’avançament de l’epidèmia -i d’altres indicadors que ha establert l’Executiu- dependrà que les províncies i les illes puguin avançar cap a la fase 1 el dilluns 11 de maig.

– A les primeres mesures d’alleujament -les sortides de nens primer i la pràctica esportiva individual, els passejos d’adults i l’accés als horts després- se sumen a la fase 0 de “preparació de la desescalada” s’hi sumen l’obertura de perruqueries i el petits comerços i restaurants que venguin menjar a domicili.

-Passejos: tots els ciutadans (excepte aquells que estiguin en quarantena o tinguin símptomes de coronavirus) poden sortir des del dissabte a caminar una vegada al dia a una distància màxima d’1 quilòmetre del domicili.

– Està permès anar acompanyat d’un convivent i les sortides estan ordenades per franges d’edat: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores, poden sortir les persones d’entre 14 i 70 anys. Els nens, de 12 a 19 hores i els majors de 70 anys o els dependents amb el seu cuidador podran sortir de 10 a 12 i de 19 a 20 hores.

– Esport individual: de 6 a 10 i de 20 a 23 hores en el terme municipal en el qual es resideixi.

– A les localitats de menys de 5.000 habitants es podran fer passejos i fer esport sense atendre franges horàries, això sí, entre les 6 i les 23 hores.

– Atenció d’horts familiars, d’autoconsum o municipals sempre que estiguin en el mateix terme municipal del domicili o en un adjacent a aquest.

– Obertura de restaurants i cafeteries que puguin servir comandes a domicili: aquests hauran de realitzar-se per telèfon o per internet.

– Obertura de comerços de fins a 400 metres quadrats amb cita prèvia per a l’atenció individual de clients (un empleat per client). S’exigirà mantenir la distància mínima de 2 metres. Els establiments hauran de desinfectar-se dues vegades al dia i hauran de tenir dispensadors de gel hidroalcohòlic.

– S’establirà un horari d’atenció o un passadís preferent per a persones majors de 65 anys.

– Per norma, les compres hauran de fer-se en el mateix municipi en el qual es resideix, si bé es permetrà el trasllat entre localitats petites -no tenen per què ser confrontants- en el cas que no es puguin trobar determinats productes.

-Les perruqueries podran obrir sempre que puguin concertar cites prèvies.

– Els professionals de fisioteràpia, de centres d’estètica i de perruqueria hauran de dur equips de protecció individual i garantir la distància mínima de dos metres entre clients.

– Els esportistes professionals podran fer entrenaments individuals a l’aire lliure i dins de la seva província.

– Aquells que practiquin modalitats d’esport adaptat o de caràcter paralímpic, podran comptar amb l’acompanyament d’un altre esportista per a realitzar la seva activitat esportiva.

– En tots dos casos podrà estar present un entrenador que no podrà acostar-se a menys de dos metres i haurà de portar màscara.

– Quan l’esport impliqui la utilització de bicicletes o patins, la distància de seguretat serà de deu metres.

– Els esportistes federats podran realitzar entrenaments de manera individual, a l’aire lliure, dues vegades al dia entre les 6.00 i les 10.00 hores i entre les 20.00 hores i les 23.00 hores, sempre dins del seu terme municipal i sense entrenadors.

– S’obriran els arxius, que prestaran els seus serveis preferentment per via telemàtica, ara bé, quan sigui absolutament imprescindible els ciutadans podran sol·licitar la consulta presencial de fins a deu documents.

– En aquesta fase serà obligatori l’ús de màscara en el transport públic (autobús, ferrocarril, metre, marítim, aeri i taxi) i recomanable en tota mena d’activitats fora de la llar.


Diari de l’estat d’alarma. Jornada 50: Formentera es prepara per a la Fase 1
Dilluns comença a Formentera la Fase 1

03/05/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris