X

Es tripliquen els rodatges a Mallorca mentre les productores demanen agilitat de les administracions per obtenir-ne permisos

Demarcació de Costes, per exemple, assegura que la Llei amb què es fa l'autorització per cedir l'espai permet fins a quatre mesos per a la seva resolució

09/08/2022

Es tripliquen els rodatges a Mallorca mentre les productores demanen agilitat de les administracions per obtenir-ne permisos

Imatge d'arxiu.

18

Les produccions audiovisuals a Mallorca s’han gairebé triplicat des que va esclatar la pandèmia. I això coincideix amb el fet que algunes productores illenques denuncien que han arribat a perdre clients per la lentitud i les traves de l’Administració.

En comparació amb el 2019, han passat dues coses que han atret la producció estrangera: d’una banda, les plataformes audiovisuals digitals s’han expandit i necessiten omplir-se de contingut; i per una altra, va créixer l’incentiu fiscal del Ministeri de Cultura per als rodatges, que va passar del 20 al 30%, segons explica Pedro Barbadillo, director de la Mallorca Film Commission.

No obstant això, algunes productores de les Balears denuncien moltes dificultats administratives per obtenir els permisos de rodatges. Cosa que ha fet perdre fins a un 30% dels clients perquè els han de dir que no. És el que explica el soci de la productora amb seu a Mallorca, Twenty for Seven, Richard Webb. El seu equip és el que va gravar el vídeo musical de Rosalia, fa poc més d’una setmana, a la platja del Portitxol a Palma. Webb n’explica el procés: “12 dies abans del rodatge, ens va arribar el projecte. El mateix dia, vam començar a contactar amb més d’una institució per poder veure la possibilitat d’anar a una platja remota”. Platges que estaven gestionades per Demarcació de Costes, organisme que depèn de l’Estat.

En tan poc temps, no complien els requisits per fer la sol·licitud de reserva de l’espai. El que va passar és que aquesta Administració els va rebutjar el requeriment. “Vam acabar mirant altres platges que porten altres autoritats. Hi ha dos platges de Palma que ho porta Autoritat Portuària i una d’aquestes és la del Portitxol”. Que és on finalment es va acabar rodant el vídeo musical i no era la platja de preferència per al clip de l’artista. El productor explica que si no hi hagués hagut col·laboració de les altres administracions, Mallorca hauria perdut el rodatge de Rosalia i s’hauria fet a Llatinoamèrica, per on l’artista ha seguit la gira.

També s’afegeix a la queixa Joan Segura, cap de producció per compte propi. Fa feina per a empreses locals, nacionals i estrangeres. “Si aquests tràmits amb l’Administració foren més àgils les produccions tendrien més temps de reacció per si sorgiren canvis o qualsevol altre problema de la mateixa producció. Per exemple, per demanar un permís a Costes has de disposar de 15 dies hàbils que moltes vegades depenent de la magnitud del projecte pot arribar a ser bastant més temps i fins i tot mesos”, afirma Segura.

Vuit de cada 10 rodatges passen per aquesta Administració, com dèiem, depenent de l’Estat. Almudena Domínguez n’és la cap a les Illes Balears. Assegura que la Llei amb què es fa l’autorització per cedir l’espai permet fins a quatre mesos per a la seva resolució. És a dir, que, en cap cas, no hi ha incompliment de la llei. Però aquesta realitat no lleva que el sistema actual dificulti la feina de les productores.

09/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT