Estrena a IB3 Televisió del documental “Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa”

Dijous a les 22.40

18/01/2018 22.40

Aquest dijous a les 22.40h els espectadors d’IB3 Televisió i de Televisió de Catalunya podran veure el documental Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa. Una producció original de la productora barcelonina Manual amb la coproducció d’IB3, Televisió de Catalunya, Nova Televisió i, amb la col·laboració de l’empresa GOC Networking, el celler Ànima Negra, Baleària i la Fundació Carulla.

Guillem d’Efak. L’ànima negra de l’illa és una aproximació a la vida del poeta i cantant mallorquí Guillem ‘Efak. (Guinea Equatorial 1929- Mallorca 1995). En Guillem d’Efak va ser un poeta i cantant mallorquí d’origen guineà. Era una persona molt culta (tot i els seus orígens humils), intel·ligent, ocurrent, divertida, amb una sensibilitat excepcional i tremendament vital. Li agradava tant jugar a seduir i provocar situacions que fàcilment podien convertir-se en anècdotes que, amb el temps, s’ha anat creant al seu voltant tota una sèrie de llegendes que l’han acabat convertint, efectivament, en una mena de mite.

Els qui el recorden a Catalunya són els qui el coneixen només com a cantant, com integrant del moviment de la Nova Cançó, i que en saben poc o res de la seva obra poètica i molt poc de la seva vida personal. En canvi, a Mallorca, se li coneixen més facetes creatives, sobretot la poètica, i també les vitals.

Al documental l’actor i dramaturg Pep Tosar vol fer una obra de teatre sobre en Guillem d’Efak i viatja a Mallorca per entrevistar els qui el van conèixer. És un viatge que l’endinsa en la vida d’un personatge fascinant que, com ell deia, “només estava compromès amb la vida” però que, com recorden els qui el van conèixer, tenia un profund compromís amb el poble.

De retorn a casa, en Pep es disposa a escriure la seva obra teatral. Sol davant l’ordinador, va recordant el que li han dit sobre en Guillem totes les persones amb qui ha parlat (amics de la infància, companys de viatge, la seva vídua). Entre tots plegats l’han ajudat, per una banda, a refer la vida d’en Guillem i, per l’altra, a donar-li dimensió humana a qui fins ara era només un personatge. D’aquesta manera, en Pep Tosar va construint, dins seu, un Guillem d’Efak propi que serà protagonista de la seva obra teatral “Tots aquests dois”.

El documental es va presentar a la secció oficial de la darrera edició del Memorimage de Reus.

En trobareu més informació al compte de Twitter @IB3 i al Facebook IB3org amb l’etiqueta #GuillemdEfakIB3.

A la pàgina web IB3.org podeu veure aquest programa en directe i també el trobareu a la secció “A la carta”.