ESTRENA+COPRODUCCI%C3%93%3A+Cabrera+la+Mediterr%C3%A0nia+ancestral

Dissabte a les 22.00

ESTRENA COPRODUCCIÓ: Cabrera la Mediterrània ancestral

IB3 Televisió estrena dissabte a la nit aquest documental que ens farà viatjar a un vertader paradís amb imatges mai vistes de l’illa de Cabrera

Dissabte vespre la televisió pública de les Illes Balears estrenarà la coproducció d’IB3 Cabrera: la Mediterrània Ancestral. Una producció dirigida per Toni Escandell i produïda per Paleàrtica Films i que té el suport de l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears, de la Mallorca Film Commission, del Ministeri per a la Transformació Ecològica, la Conselleria de Medi Ambient i Territori i l’Ajuntament de Palma.

La televisió pública de les Illes Balears estrenarà aquest documental el pròxim dissabte, a les 22 hores, amb un objectiu primordial: portar-nos al paradís de Cabrera. Coneixerem com és la vida d’una fauna que es va resistir d’abandonar la seva llar i que avui dia té una biodiversitat de peixos, aus, rèptils i mamífers marins, que són difícils d’observar fora d’aquest arxipèlag. Algunes d’elles endèmiques de Balears.

Cabrera és un arxipèlag del sud de Mallorca format per l’illa principal de Cabrera Gran, l’illa dels Conills i una quinzena d’illots més petits. Situada a 4,82 milles del cap Salines. Té una superfície de 1.836 ha, de les quals 1.569, pertanyen a Cabrera. És l’arxipèlag més ben conservat de tota la mediterrània. Deshabitada la major part de la seva història, ha mantingut fins a l’actualitat la major part dels valors naturals. Declarat Parc Nacional Marítim Terrestre el 29 d’abril de 1991, el primer de l’estat en aquells moments. Des d’aleshores s’han dut a terme actuacions per recuperar tant els hàbitats terrestres com marins, retirant de tota la fauna al·lòctona, ramat domèstic i qualsevol activitat humana potencialment lesiva per a la seva conservació. És la llar de moltes espècies úniques d’animals i plantes i acull poblacions molt importants de les dues espècies d’aus endèmiques de les Balears: el virot petit i el busqueret coallarg. Gràcies als esforços per limitar-hi la pesca i declarar zones de reserva on no es pot executar cap activitat extractiva, la biodiversitat marina ha experimentat una explosió de vida i es troben invertebrats, peixos, rèptils i mamífers marins molt difícils d’observar fora d’aquestes illes. Però Cabrera no ho posa fàcil als seus habitants i constantment els sotmet a reptes que han de superar per sobreviure. La sequera, la forta insolació, els vents constants i les galernes han fet dels animals i les plantes de l’arxipèlag uns autèntics atletes.

El documental ens portarà al paradís de l’illa de Cabrera que el passat 30 d’abril va celebrar els 30 anys com a primer parc nacional d’Espanya. Les gravacions han durat un any i es van haver d’aturar per causa de la pandèmia. Les primeres imatges aèries es varen enregistrar abans de la pandèmia, però fins al mes de maig del 2020, no es varen poder reprendre.

A més, dia 15 de maig, tot seguit, s’emetrà el capítol de Félix Rodríguez de la Fuente, El hombre y la tierra, Cabrera paraíso insular. Recordem que Rodríguez de la Fuente va ser impulsor principal de la protecció de Cabrera. Els espectadors podran gaudir de les imatges d’aquest paradís abans de ser declarat parc nacional.