Disponible+a+la+carta+el+documental+%26apos%3BGermania%2C+silenci+trencat%26apos%3B

18 02 2023

Disponible a la carta el documental ‘Germania, silenci trencat’

El documental“Germania, silenci trencat” treu del silenci la visió d’uns fets històrics clau a la història de Mallorca que fins a dia d’avui han estat amagats a la immensa majoria de mallorquines i mallorquins. La Germania, una revolució que fa 500 anys va acabar desembocant en una autèntica guerra civil entre nobles i menestrals mallorquins, amb unes conseqüències que han anat molt més enllà en el temps, ha estat llegida per la historiografia des d’una òptica majoritàriament conservadora i antiagermanada.

Mecanismes de ficció, rigor  i entrevistes als experts

Aquest documental se serveix de mecanismes de ficció, però també i sobretot del màxim rigor per incorporar a la lectura d’aquests fets –també- la visió agermanada. D’aquesta manera ens acostam encara més a la veritat del que va passar. Les entrevistes als experts a la matèria són l’eix central de la narració dels fets, on comptam amb els testimonis de Maria Barceló Crespí, catedràtica d’Història Medieval de la UIB; els professors d’Història de la UIB Josep Juan i Antoni Mas, el doctor en Història i escriptor Guillem Morro, les professores i llicenciades en Història, Margalida Bernat i Maria Margalida Perelló, i els investigadors Bartomeu Mestre i Antoni Rodríguez. Amb tots ells recorrem els escenaris clau de les Germanies (Ciutat, Felanitx, Alcúdia, Sa Pobla, Pollença, Inca…).

El fil conductor de la història és l’entrevistadora i actriu Marta Obrador, qui encarna el personatge d’una dona treballadora qualificada que travessa per una mala situació, sense feina per culpa del context econòmic actual, amb pocs ingressos i amb una gran despesa derivada de l’alt cost de la vida a la Mallorca del segle XXI. És precisament l’empatia d’aquest personatge amb la situació que vivien els agermanats abans de la seva revolta allò que fa avançar l’acció i alhora fa de pont entre dues èpoques tan allunyades cronològicament. A través dels seus ulls podem veure també recreats alguns dels episodis i personatges de la Germania –com Joanot Colom, el seu germà Francesc, Pau Cases Noves o el virrei Miguel de Gurrea-, amb una posada en escena atractiva que mescla el realisme en la caracterització dels personatges amb una escenografia totalment despullada i avantguardista.

Els tres mecanismes narratius que usa “Germania, silenci trencat” són reforçats per una banda sonora composada pel també director del documental, Pere Sánchez, i produïda pel productor musical Miquel Brunet.

Trencar el silenci i contribuir a honorar la memòria d’aquella gent de Mallorca que va perdre la vida al que és amb quasi tota probabilitat l’episodi més cruent de la nostra història és el que cerca aquest documental.

Podeu recuperar el documental a la carta: Germania, silenci trencat