ESTRENA DOCUMENTAL
Formentor, el mar de las palabras

20 05 2021

IB3 Televisió estrena dilluns el documental de José Luis López-Linares que mostra un dels emblemes turístics i culturals de Mallorca, l’hotel Formentor

La televisió pública de les Illes Balears estrenarà dilluns a les 22.15 hores el documental Formentor, el mar de las palabras, una producció audiovisual sobre l’hotel més carismàtic i llegendari de l’illa de Mallorca: l’hotel Formentor, conegut com “l’hotel de les estrelles”, ja que des de la seva fundació fa 90 anys ha estat punt de trobada dels personatges més rellevants del segle XX: Audrey Hepburn, Dalai-Lama, Winston Churchill, Grace Kelly o Rainier de Mònaco.

La seva estrena mundial va tenir lloc dissabte 1 d’agost en el Museu de Mallorca (Palma), emmarcat dins de l’Altántida Film Fest, el major festival de cinema en línia d’Europa organitzat per la plataforma Filmin.

Dirigit pel guanyador de tres Premis Goya José Luis López-Linares i amb la producció executiva de Morena Films, el documental es va rodar l’any passat entre Espanya i l’Argentina, i repassa la història d’aquest màgic racó del Mediterrani que, des que fos inaugurat fa més de 90 anys per l’humanista argentí Adan Diehl, ha estat punt de trobada de les més grans celebritats internacionals i epicentre cultural del Mediterrani.

 

L’hotel Formentor va néixer fa 90 anys al cap d’un somiador, Adan Diehl, en contemplar una pintura del seu amic Anglada Camarasa. Es va construir amb el propòsit d’acollir poetes i artistes en un bell i agrest racó de Mallorca, la península de Formentor, quan encara no arribaven les carreteres, l’electricitat ni hi havia telèfon. Envoltat de pins, amb el Mediterrani als seus peus, ha resistit a crisis, abandons i embats del turisme massiu. Els seus successius amos, la família Buades i actualment la família Barceló, han heretat i mantingut la vocació cultural de Adan Diehl que va inspirar la seva fundació. Les seves lluminoses terrasses van rebre en 1960 una trobada internacional d’escriptors, naixent així un dels guardons literaris més prestigiosos del món, el Premi Formentor.

Lloc d’inspiració i de repòs, seu de cims històrics, refugi d’estrelles de cinema i magnats, ha estat punt de trobada dels personatges més rellevants del segle XX: Audrey Hepburn, Charles Chaplin, Dalai-Lama, Winston Churchill, Grace Kelly, Rainier de Mònaco… però sobretot d’escriptors com Camilo José Cela, Carlos Barral o Mario Vargas Llosa, qui va escriure mentre estava allotjat a l’hotel una de les seves novel·les més recordades, mentre que en els seus deliciosos jardins han fet grans concerts Lang-*Lang, Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Ainhoa Arteta, Anna Netrebko, María Joao Pires o Gustavo Dudamel. Una vida plena d’aventures, de la qual han estat testimonis emprats i clients. Entre tots han escrit la llegenda d’aquest mític hotel.

Formentor, el mar de las palabras és una producció executiva de Morena Films i es podrà veure dilluns 24 de maig a les 22.15 hores.