ESTRENA DOCUMENTAL
IB3 i Televisió de Catalunya estrenen la coproducció ‘Dibuixant Max’

Dissabte a les 22.00

IB3 Televisió emetrà dissabte a la nit aquest documental que descobreix la vida i obra de l’autor referent del còmic a Espanya des dels anys 70

Dissabte vespre, la Televisió Pública de les Illes Balears estrenarà el documental Dibuixant Max. Una producció amb direcció i guió de Francesc Capdevila (Max) i Cesc Mulet, produïda per la Perifèrica Produccions i Oberon Cinematogràfica, i amb la participació d’IB3 Televisió, Televisió de Catalunya, el Consell de Mallorca i l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB).

L’audiovisual es va presentar el mes de març passat en el marc del Festival International du Film sur l’Art (FIFA) de Mont-real, i els pròxims dies aprofitant la celebració del saló del còmic de Barcelona (els dies 28, 29 i 30 de maig) s’emet a IB3 Televisió i al Canal 33.

Francesc Capdevila, Max, és un autor referent del còmic a Espanya des dels anys 70. Sempre en experimentació constant. Combina humor, frescor, espontaneïtat i gamberrisme, surrealisme i reflexions filosòfiques. Així com del pou surt l’aigua, diu, des de les ombres, el subconscient no menteix mai.

Dibuixant Max descobreix el món i l’obra de Max mitjançant la paraula de l’autor i el seu traç, mirant el seu subconscient,les seves influències i fonts d’inspiració, la seva biblioteca, el seu taller, el seu procés de creació i les seves eines. Un documental sobre la seva obra, sense entrevistes, on el propi Max ens revela el perquè de la seva feina, el seu interior amb símbols, somnis, regnes fantàstics i irreverents… “mirar-se dins d’un mateix”.

 

Max dibuixa un diagrama en forma de X amb conceptes que susciten la seva obra: la porta (símbol de trànsit i accés a l’interior a allò simbòlic), personatges (ninots, ficció, teatre…), biblioteca (fons, mites, literatura), cruïlles, l’humor (surrealisme, Bardín, l’absurd…), ombres (idees, inspiració…) i carbó (l’origen del dibuix). Coneixerem el Max íntim: seguirem la seva rutina, quan es desperta primerenc i palpita en els cafès sempre acompanyat del seu quadern on perfila i esbossa les seves històries. I al Max públic: convidat a fer tallers, conferències, trobades, festivals, exposicions…

El documental transita entre la primera i la tercera persona, entre la ficció i el documental. Habitam en les seves vinyetes i reconeixem un narrador etiquetat d’humorista metafísic, filòsof, surrealista, irreverent. Un món animat i fruit de la fantasia i el subconscient de Max reforçat amb la banda sonora de Kiko Barrenengoa. Rodat a Mallorca, Barcelona i Granada.

A més, el dia 22 de maig, tot seguit, IB3 Televisió recuperarà el documental dirigit per Cesc Mulet Els tallers de Joan Miró, una producció documental d’IB3 en col·laboració amb La Periférica, que descobreix la cuina de l’artista universal, que entre els anys 1956 i 1983 aconseguia un vell somni: “Je rêve un atèlier”, verbalitzat el 1938. En aquell moment, el pintor que havia somiat amb un taller tenia més de 60 anys, i fins als 83, cada dia i en silenci es va enfrontar amb el procés de creació. Aquest documental, seguint el procés de la nova museïtzació del Taller Sert a Palma, descobreix la petjada de Joan Miró i l’ànima dels seus tres tallers: Mas Miró a Mont-roig, i el Taller Sert i Son Boter a Palma.