Estrenam+una+secci%C3%B3+dedicada+a+Agust%C3%AD+Villaronga

EPRTVIB informa

Estrenam una secció dedicada a Agustí Villaronga

Estrenam al web d’IB3 la secció  Cicle Agustí Villaronga, que inclou la pel·lícula ‘El ventre del mar’, durant una setmana, i els documentals que IB3 ha produït relacionats amb la seva vida i obra: ‘Villaronga, una llum pròpia’, ‘Bonet, Villaronga, Mesquida’ i ‘Entusiastes especial’, sobre la postproducció de ‘Born a king’. A més, IB3 Televisió el mes de febrer continuarà fent homenatge a Villaronga, amb l’emissió de films i documentals que va dirigir com: ‘El Mar’, ‘Pa negre’ i ‘Villaronga, la audacia de lo oscuro‘.

Durant el mes de febrer, s’emetrà cada nit del dissabte, a partir de les 22.00 hores a IB3 Televisió una pel·lícula del director Agustí Villaronga, que estarà disponible durant 30 dies en aquesta nova secció. S’enceta aquest homenatge amb la projecció del film ‘Incerta glòria‘, dissabte 4. A més, n’emetrem els següents títols: ‘Tras el cristal’, ‘El mar’ i el documental ‘Villaronga, la audacia de lo oscuro‘ (dissabte, 11); i ‘Pa negre‘ (dissabte, 18).

Incerta Glòria (dissabte 4)

En plena Guerra Civil, Lluís és un jove oficial republicà destinat a un petit poble. Allí s’enamora de Carlana, una enigmàtica vídua que aconsegueix engalipar-lo per poder convertir-se en la Senyora de la comarca. El seu amic Juli, que està enamorat de Trini, la dona de Lluís, descobreix el frau. A canvi de no delatar-lo demana a Lluís que es porti la seva dona i el seu fill al poble. Tot i això, quan Trini arriba al poble no triga a descobrir la traïció.

Tras el crital + El mar + el documental ‘Villaronga, la audacia de lo oscuro’ (dissabte, 11)

Tras el cristal

Durant la Segona Guerra Mundial, el doctor Klaus (Günter Meisner) va torturar, assassinar i abusar de multitud de nens als camps de concentració nazis. Acabada la contesa, un intent de suïcidi l’obligarà a romandre connectat a un pulmó d’acer, ajudat només per la seva dona Griselda (Marisa Paredes) i la seva filla Rena (Gisèle Echevarría). L’aparició d’un jove que s’ofereix per cuidar-lo establirà entre tots dos una relació sòrdida basada en el desig, la venjança i la fascinació pel mal.

El mar

Manuel Tur i Andreu Ramallo tenen deu anys quan la guerra civil arriba a l’illa de Mallorca. La seva primera trobada amb la crueltat de la guerra es produeix en veure com afusellen el pare d’un amic davant de la tàpia del cementiri. Transcorreguts deu anys, Manuel i Ramallo tornen a trobar-se en un sanatori per a malalts de tuberculosi, situació que afronten de manera diferent: Ramallo procura oblidar la malaltia mentre que Manuel es refugia a la religió. L’amistat entre ells es basa en la fascinació que sent Manuel per la vitalitat de Ramallo i l’admiració d’aquest per la fermesa de Manuel. Però a poc a poc les creences religioses de Manuel entren en crisi en adonar-se que el que sent per Ramallo és més que amistat.

Villaronga, la audacia de lo oscuro

Estiu de 2009. Agustí Villaronga es proposa escriure una pel·lícula que mai aconseguirà rodar. En els moments d inactivitat es sincera amb un aspirant a cineasta per parlar sense embuts sobre les pors i traumes de joventut que li van conduir a tancar-se en si mateix i començar a elucubrar pel·lícules. Mancat d’inspiració, Agustí viatja a Mallorca per a retrobar-se amb amics i família. Ho fa habitualment per a recarregar piles, però aquesta vegada es proposa submergir-se en els records del jove que jugava a fer cinema amb una Super8.

Pa negre (dissabte, 18)

Durant els durs anys de la postguerra, en una zona rural de Catalunya, un nen anomenat Andreu, la família del qual pertany al bàndol dels perdedors, troba un dia al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats sospiten del seu pare, però Andreu intentarà trobar el culpable. En aquestes circumstàncies, es produeix a Andreu despertar una consciència moral que s’oposa a la mentida com a instrument del món dels adults.

Nit d’homenatge

IB3 va emetre ‘El ventre del mar’, la pel·lícula que el director mallorquí va dirigir durant l’estiu de 2020 i que es va rodar a Mallorca. L’estrena balear d’aquest film forma part de la nit d’homenatge que IB3 Televisió va preparar per recordar la figura del director mallorquí, un dels més grans del cinema europeu contemporani i que va morir la setmana setmana passada als 69 anys.

La pel·lícula, que és una producció associada d’IB3, és una adaptació basada en el llibre ‘Oceà mar’ d’Alessandro Baricco, que relata l’intent desesperat de 150 homes i dones per salvar la seva vida pujats a una bassa enmig de la mar després de sofrir un naufragi. El film va guanyar sis premis al Festival de Cinema de Màlaga i es va convertir en la pel·lícula que més guardons ha obtingut en la història del certamen. Aquesta obra d’Agustí Villaronga busseja en l’anàlisi dels comportaments dels éssers humans: la pietat i també la maldat, la por i la lluita per sobreviure i disposa de les interpretacions de Roger Casamajor, Òscar Kapoya, la fotografia de Blai Tomàs i la direcció artística de Susy Gómez, entre d’altres.

La nit d’homenatge a Agustí Villaronga també va incloure un ‘Zoom’ especial creat pels serveis informatius d’IB3: ‘Villaronga, una llum pròpia’ repassa la trajectòria del director mallorquí a través dels testimonis de la gent més propera a ell: Toni Aloy, Biel Mesquida, Isona Passola o Xesc Mulet en són un exemple. La nit d’homenatge al creador mallorquí es va completar amb la reemissió de dues peces també dedicades a ell. Per una banda, un ‘Entusiastes’ temàtic del 2018, quan IB3 el va a acompanyar fins a Londres durant el procés de postproducció de la pel·lícula ‘Born a king’. I per un altre, la projecció del documental ‘Bonet, Villaronga, Mesquida’, coproduït per IB3 Televisió i on els tres artistes parlen de la seva obra i la seva amistat.