X

Excaven un derelicte púnic de fa 2.400 anys a la costa de Calvià, únic a la Mediterrània occidental

Han descobert que el vaixell, més gros que no en feien comptes, transportava joies, metalls i aliments, entre altres objectes.

02/06/2022

Excaven un derelicte púnic de fa 2.400 anys a la costa de Calvià, únic a la Mediterrània occidental

20

Arqueòlegs de la Universitat de València i de l’Institut d’Arqueologia Nàutica, dels Estats Units excaven un vaixell púnic enfonsat prop de l‘illot del Sec, a la costa de Calvià fa 2.400 anys. El derelicte proporciona gran quantitat d’informació del comerç dels púnics i de la manera de construir els vaixells.

Se sap que el vaixell patí un accident i s’enfonsà de manera violenta i ràpida al segle IV abans de Crist. La nau xocà amb el fons, a 34 metres. Als anys 50, un pescador hi enrocà les xarxes i va ser quan el varen descobrir. Durant dues dècades patí espoli i als anys 70 es convertí en la primera excavació subaquàtica de les illes. En aquella època es recuperaren peces que ja són al Museu de Mallorca.

Ara, amb una ajuda econòmica del Consell de Mallorca de 54.316 euros, els experts hi han tornat per reexcavar. En principi, l’interès s’havia de centrar en l’arquitectura naval. De moment, han trobat una nau més grossa que no en feien comptes. Carles de Juan explica que s’està demostrant que abans dels romans ja hi havia naus extraordinàries.

A més, durant les tasques, els experts han vist que una part del jaciment estava intacte. Fins ara, ja han n’tret més de 350 objectes íntegres o esbocinats. Sóm llumets, anses, anells, grans de collars. És part de la càrrega grega que transportava el vaixell, en què també han recuperat en perfecte estat, una embosta d’ametles senceres i restes de coriandre.

La campanya acabarà d’aquí a un parell de setmanes.

02/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT