Salut confirma a IB3 Notícies que ara mateix no hi ha cap contagi entre els usuaris de les residències de les Illes
La festa a la terrassa exterior de la residència Fontsana Son Armadams.
13La pitjor part de la pandèmia l’han viscuda els majors. Els que ho poden contar, han vist de prop la mort per Covid i han patit la soledat més crua. Fins que no hi ha hagut vacunes, s’han mort un darrere l’altre. Ara toca fer festa, també per les ànimes que han partit. I perquè un dia també ho diran de nosaltres.
La residència de Son Armadams Fontsanta va celebrar ahir la primera festa, la primera de moltes dins la programació del centre de cara a l’estiu. De les 17 a les 19, complint estrictament amb els protocols de seguretat, i mantenint la separació dels diferents grups de convivència, els residents de la residència mallorquina van ballar la música que posava una DJ i van menjar dolços, pastissos i coques de sobrassada. “Per fi, ha acabat tot i som vius”, celebren.
Salut confirma a IB3 Notícies que ara mateix no hi ha cap contagi entre els usuaris de les residències de les Illes i la majoria dels usuaris estan vacunats. Aquest és un dels motius pel qual l’IMAS i les conselleries de Salut i Afers Socials han acordat suprimir els filtratges de control massiu que es feien mensualment a tots els residents dels centres, tant públics com privats. Això sí, els controls es continuaran fent en aquelles residències on hi ha manco del 70% dels residents immunitzats. I els treballadors dels centres que no estiguin vacunats s’hauran de sotmetre a la prova cada setmana, en lloc de fer-ho cada 15 dies com fins ara.
Des que va començar la pandèmia, a les Illes s’han contagiat més de 1.400 usuaris, un terç del total. Un percentatge una mica més elevat que al conjunt de l’estat, on més de 86.000 residents han agafat el coronavirus. La xifra total de morts a residències és de 259. A tot Espanya, han mort més de 19.500 usuaris, pràcticament un 7% del total d’usuaris que hi ha.
Just ahir 21 directors i treballadors de residències de l’IMAS es van reunir a Raixa per posar en comú les fortaleses i debilitats d’aquests centres durant l’època més dura de la pandèmia. Tots coincideixen que una de les parts més complicades va ser el desconeixement del virus en el primer moment i el temor a allò que podia passar. “El coronavirus era sinònim de mort”, explica Marga Roser, treballadora social de la Direcció Insular d’Atenció Sociosanitària.
Per evitar temors, fins i tot, algunes residències varen limitar la informació que entrava des de l’exterior. “Intentaven mantenir els residents entretinguts amb música de la seva època. La informació de fora venia només a través de la premsa escrita per evitar l’estrès de les imatges tan fortes que arribaven”, explica Santi Ramis, director de la residència Huialfàs de sa Pobla.
Molts dels usuaris havien d’estar aïllats. Ara, diuen els responsables, veuen que potser se sentiren massa sols. Ja que “cadascú estava a la seva habitació el temps que marcava el protocol perquè no es contagiessin i el personal no tenia tant de temps per xerrar amb ells”, relata Joana Maria González, responsable assistencial de la Residència de la Bonanova.
Per això, assenyalen, una de les lliçons que ha donat la pandèmia és la necessitat d’individualitzar les cures, com fan a la Fontsana de Son Armadans i a tants altres centres públics.
Enrere queden els moments d’estrès viscuts pels treballadors, convertits ara en fatiga pandèmica i sentiments oposats. “D’una banda de felicitat pels que n’han sortit i, d’altra banda, de tristor per situacions molt dures que hem vist i que ens costarà oblidar”, assegura María José Muñoz, coordinadora d’Infermeria de la residència de sa Riera.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu