Sector turístic i administració analitzen com evitar l'incivisme a Platja de Palma, Sant Antoni i Magaluf, les zones més afectades
Entre 20.000 i 25.000 joves vendran aquest mes de juny de viatge d’estudis a les Balears, una xifra molt semblant a la de 2019, abans de la pandèmia. El seu campament base és gairebé sempre l’Arenal de Llucmajor, Sant Antoni i Magaluf i aquesta serà la primera vegada que hi estaran allotjats amb el decret llei contra el Turisme d’Excessos a ple rendiment. La norma es va aprovar al gener de 2020, va arribar el confinament i la crisis sanitària i l’any passat l’experiència no compta, segons tot el sector, per excepcional.
El sector turístic no vol que les imatges dels joves aïllats a l’Hotel COVID de Palma, després de participar a botellades i a un concert de regueton que van originar, entre d’altres coses, la cinquena onada, es tornin a repetir. “Fem reunions amb Delegació del Govern pels dispositius que s’han de posar en marxa als indrets on hi ha més concentracions i que estan afectades pel decret llei d’excessos”, ha explicat el conseller de Turisme, Iago Negueruela, a IB3 Notícies.
Els hotelers, les agències de viatge i les associacions de veïnats coincideixen que hi ha d’haver més policies per controlar els joves i evitar conductes incíviques. “Veiem botellades, veiem orinar al carrer, bregues al carrer… Tot derivat del consum excessiu d’alcohol a la via pública”, ha declarat Isabel Vidal, presidenta de l’Associacio Hotelera de la Platja de Palma.
Unes imatges que el vicepresident d’AVIBA i propietari de l’¡agència de viatges Kontiki, especialitzada en viatges d’estudis, Pedro Iriondo, creu que enguany no es veuran. “El que va passar l’any passat va ser pel COVID, amb els bars i discoteques en marxa, no passarà”, ha pronosticat Iriondo, qui ha destacat la importància que té l’arribada d’aquests estudiants pel sector hoteler. “Els serveix per omplir els establiments després de Setmana Santa i abans dels mesos forts de l’estiu”.
El president de l’Associacio d’Agències de viatge de les Balears, Xisco Mulet, ratifica aquest punt de vista, però demana seny. “Aquí pot venir totho, està clar, els rebem amb els braços oberts, sempre que demostrin que són persones civilitzades”.
ELS ESTUDIANTS BALEARS VIATJARAN MÉS A PROP I MENYS DIES
El president d’AVIBA ha previst que enguany es faran la meitat de viatges d’estudis que abans de la pandèmia. El Govern va donar el vist i plau per organitzar-los al febrer i alguns centres han tengut dificultats de planificació. “Normalment es comencen a organitzar a l’inici del curs, s’ha hagut de fer un poc de manera improvisada”, ha explicat Mulet. Així i tot, moltes escoles i instituts s’han animat, això sí, amb mesura: els petits de sisè de primària els duen a les altres Illes, no a la Península com era habitual, i els de quart d’ESO van a capitals espanyoles, en loc d’europees. En els dos casos, els viatges són més curts, per prudència.
L'accidentat va ser evacuat amb traumatisme cranial i possible fractura de vèrtebres
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular