FORTA%3A+Les+r%C3%A0dios+p%C3%BAbliques+auton%C3%B2miques+reforcen+la+seva+labor+en+el+m%C3%B3n+digital

EPRTVIB informa

FORTA: Les ràdios públiques autonòmiques reforcen la seva labor en el món digital

Les ràdios són una part fonamental dels serveis audiovisuals públics autonòmics englobats en la FORTA. En els últims temps, aquest mitjà ha hagut de reinventar-se i adaptar-se als canvis constants, la nova manera de consumir i el creixement d’internet.

Durant 2020, les ràdios han reforçat la seva aposta pel món digital, la qual cosa s’ha vist reflectida en l’èxit i creixement dels seus continguts en línia.

Canal Sur Radio ha tancat l’any 2020 amb 7.039.624 visites en el seu web (un milió de pàgines més que l’any anterior) i 1,6 milions d’usuaris únics, la qual cosa suposa 600.000 usuaris més que el 2019.

Catalunya Ràdio va obtenir el 2020 43 milions de reproduccions d’àudio, a través del seu web, App, podcast i assistents de veu. Això representa un increment del 17% respecte del 2019.

Durant aquest any, Onda Madrid ha aconseguit un creixement, no sols d’usuaris, que ascendeixen a 3.455.141, un 59% més que l’any anterior; també respecte del temps mitjà que els usuaris passen en una pàgina, xifra que ascendeix a més de 3 minuts. El nombre de pàgines vistes de l’emissora arriba a les 7.255.171, la qual cosa suposa un 41% de creixement enfront de la temporada anterior.

300.000 persones s’han connectat a la ràdio en directe d’À Punt a través del web, les aplicacions mòbils o dispositius intel·ligents, i s’han consumit més de 120.000 continguts a la carta.

El 2020, Radio Galega va obtenir la seva millor marca històrica, i els canals digitals van incrementar més d’un 10% el seu impacte global, amb un creixement interanual en el seu portal del 16% en el nombre de sessions. El consum de podcast de la ràdio gallega va créixer fins a aconseguir un 9% respecte de 2019.

Les ràdios del grup EITB (Euskadi Irratia, Radio Euskadi, Radio Vitòria, Gaztea, Eitb Irratia i Euskal Kantak) continuen creixent a Internet amb més de 410.000 usuaris únics al mes i amb una audiència en les seves emissions en línia de 50.000 usuaris únics.

Els programes de Radio Castilla-La Mancha han obtingut més de 350.000 visites al seu web corporatiu el 2020; gairebé 1 milió de reproduccions de podcast com “El Dragón Invisible” en iVoox; i en Soundcloud, el programa “808 Radio”, especialitzat en música electrònica, aglutina prop de 300.000 reproduccions, cosa que li permet aparèixer sovint en el top 100 de programes musicals d’Apple Podcast.

Onda Regional de Murcia està en contínua expansió a internet: durant el 2020 el seu web ha registrat una mitjana de 100.000 usuaris únics per mes triplicant les xifres de l’any anterior, i al voltant de 4,5 milions d’accessos, la qual cosa es tradueix en més de 16 milions de clics entre visites, descàrregues i reproduccions dels seus continguts, una dada que suposa doblegar la xifra de 2019.

En aquest sentit, l’impacte d’Aragón Radio ha estat excel·lent durant l’últim any, en superar els 4,5 milions d’àudios descarregats (cosa que suposa un creixement del 22%), un milió més que l’any anterior.

IB3 Ràdio ha incrementat la seva presència en línia a través de diferents formats i canals. Així, la cadena balear ha aconseguit que els seus usuaris hagin consumit més de 234.131 de continguts a la carta a través de les plataformes digitals. Durant el 2020, un total de 162.697 persones s’han connectat a la ràdio en directe a través de la pàgina web, l’App i la plataforma de podcasting d’Ivook i Spotify.

Les temàtiques més demandades

Entre les temàtiques més reeixides entre els oïdors de les ràdios públiques autonòmiques destaquen els programes informatius i els espais esportius, mantenint sempre una presència rellevant per a programes d’humor i de música.

Entre els andalusos i els valencians els programes més destacats són aquells d’humor. És el cas de Canal Sur Radio i programes com “El programa del Yuyu”; o del programa d’À Punt, “Podríem fer-ho millor”, un magazín d’actualitat d’humor en directe que inclou interessants col·laboradors i la possibilitat de realitzar streaming amb sistema multicàmera des de casa.

Destaquen principalment els programes d’actualitat: entre els andalusos destaca el programa nocturn “La noche más hermosa”; entre els catalans els programes més escoltats han estat el magazín matinal “El matí de Catalunya Ràdio” o el magazín del cap de setmana “El suplement”; entre els bascos els programes més reeixits són “Boulevard”, “La Mecánica del Caracol” o “Faktoria”; i per als murcians, els programes informatius més descarregats són els magazins “El Rompeolas” o “Plaza Pública”.

L’esport és una altra temàtica molt demandada, exemple d’això són els programes de Radio Castilla-La Mancha “Castilla-La Mancha en Juego” o “El Otro Fútbol”; “La jugada de Sevilla” de Canal Sur; “Fuera de Juego” de Radio Euskadi; “Esports 3” d’IB3 Ràdio; o “Ao Contrataque”, “Galicia en goles” i “Zona Mixta”, de Radio Galega, programes que van incrementar el consum dels seus podcasts en un 31%, un 36% i un 70%, respectivament, respecte de 2019. Els programes esportius d’Onda Madrid: “El Partido de la Onda” i “Madrid al tanto” són els que més creixen; de la mateixa manera que ho fan “A córrer” o “Des de la banda”, els programes esportius més reeixits d’À Punt. Per a Aragón Radio, entre els programes esportius més reeixits ‘Aragón en Juego’, ‘Tiempo Extra’ o ‘Territorio Trail’.