Palma acull un col·loqui sobre l'intel·lectual valencià en l'any que commemmora el centenari del seu naixement
La figura de Joan Fuster ha ressorgit aquest divendres a Can Alcover, a Palma. Un dels encarregats de fer-ho ha estat Gabriel Ensenyat, autor del llibre acabat de publicar “Fuster i els mallorquins”.
“Plantejava la identitat valenciana, en aquell moment tan anorreada i malmenada, dins el conjunt d’una identitat comuna catalana”, explica Ensenyat. “I això, a Mallorca, va tenir una versió illenca, una trasposició, a través d’un llibre molt important que va fer Josep Melià uns anys després, que es diu “Els mallorquins”. Aquí hi va tenir una incidència notòria”.
L’ha acompanyat un altre historiador premiat per la seva obra sobre l’intel·lectual valencià, Antoni Rico. Lamenta que la figura de Fuster no és tan coneguda com considera que hauria de ser. “Però si fas un recorregut històric de la figura de Fuster hi veus diverses etapes”, afegeix: “Hi ha una primera etapa en què va ser molt conegut per tot arreu i una persona referencial, una segona d’aquest Fuster més militant, sobretot en època de la transició, en què es converteix en un intel·lectual agitador, però que comença a perdre referencialitat a nivell polític a Catalunya i les Illes, i als anys 80 es reclou a casa seva, cansat de la política en general, que el duu a un oblit que el va acompanyar molt de temps”.
Rico i Ensenyat han ofert un col·loqui sobre la influència innegable de Fuster en el nacionalisme illenc. Antoni Trobat ha moderat la xerrada inclosa dins l’any Fuster, que commemora el centenari del seu naixement
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular