economia

Garrotada a les butxaques: la llum, la benzina i l’habitatge

Avui el preu de l'electricitat assoleix un nou rècord històric, el gasoil s'ha encarit un 20% i l'habitatge està pels niguls

Imatge d'arxiu d'una cartera buida.


Garrotada a les butxaques: la llum, la benzina i l’habitatge estan més cars que mai. Avui el preu de l’electricitat assoleix aquest dijous un nou rècord històric, gairebé 123 euros per megawatt; el preu de la benzina i el gasoil s’ha encarit un 20% d’ençà de l’octubre del 2020; i l’habitatge està pels niguls, impossible: un jove més del 115% del seu salari a pagar un lloguer i més de 90% dels seus ingressos per fer front a una quota hipotecària.

Moltes persones de les Balears tenen greus problemes per enfrontar aquestes pujades. “No podem posar el ventilador ni l’aire condicionat perquè no podem pagar la factura”, expliquen un centenar d’usuaris la Plataforma d’Afectades per les Hipoteques de Mallorca, la PAH. “Els afectats per l’encariment de la factura de la llum ni tan sols es poden permetre posar un ventilador a ca seva durant els dies de més calor a l’estiu”. “Aquests ciutadans estan fent autèntiques heroïcitats, no posen ventiladors i no poden comprar aires condicionats perquè no tenen diners. Els vespres no poden dormir perquè fa calor, són situacions molt angoixants, ja que hi ha persones malaltes i infants”, explica Àngela Pons.

“Els consumidors tenim poc marge de maniobra amb l’increment del preu de la llum. L’única cosa que podem fer és intentar reduir al màxim el possible el consum. Vivim una situació complicada, incrementa molt el consum, a causa de la calor de l’estiu, incrementa el preu i l’augment dels combustibles provoca aquest creixement. L’única cosa que podem fer és reduir el consum i consumir més a les hores més barates, les hores valle“, assegura Consubal. “La pilota està a la teulada del Govern. Són els únics que poden fer alguna cosa. Tenim un sistema de fixació de preus pervers. Hauríem de pagar el preu de l’electricitat hora a hora i no un únic de preu al dia i el més car. El que ha de fer el Govern central és canviar el sistema de fixació de preus. El govern també ha de fer una auditoria a les elèctriques per veure si el preu que ells diuen que costa fixar un megawatt és real. O si els preus estan inflats. El govern té molt a dir”.

El fet és que si es compara amb el preu de fa un any, l’augment del preu mitjà de l’electricitat per aquest dijous suposa un 165 per cent més que el que es pagava l’any passat per aquests dies del mes d’agost, quan el corrent es pagava a 46,35 euros per megawatt.

És més, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha identificat casos puntuals de comercialitzadores d’electricitat que cobren un 30 per cent més. Segons la CNMC, es tracta de “casos puntuals” que haurien modificat els peatges elèctrics, amb l’objectiu de facturar quantitats superiors.

Pel que fa al gasoil, segons dades de la Federació Balear de Transport, les Balears continuen tenint el preu més car d’Espanya. El juliol ha estat 1,34 € el litre, onze cèntims per damunt de la comunitat autònoma més barata, que és Múrcia. Des de l’octubre tant el gasoil com la benzina s’han encarit un 20% i els transportistes no creuen que pugui baixar a curt termini.


El preu de l’electricitat assoleix aquest dijous un nou rècord històric, gairebé 123 euros per megawatt

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Els taxistes eivissencs creuen que no cal allargar el permís als temporals

Asseguren que tot i les limitacions nocturnes la temporada ha anat prou bé

Èxit en la primera fira de la cervesa artesana de Can Picafort

La localitat ha estat també l'espai escollit perquè els jutges tastin algunes de les cerveses que participen a la sisena...

Exitosa fira de les oportunitats a Felanitx

Els venedors que hi han participat han aprofitat per treure tot l'stock pendent de vendre a l'estiu

10 dels 22 projectes que han participat a Decelera han aconseguit finançament

La trobada d'emprenedors, que ja ha arribat a la sisena edició, té per objectiu fer una pausa per reflexionar