X

Gloria deixa les Illes després de registrar onades de 14 metres, 365 litres i cops de vent de 150 km/h

El vent de llevant anirà a la baixa i el temporal de mar, que encara persisteix especialment a la costa orientada a l'est, remetrà de manera progressiva

22/01/2020

Gloria deixa les Illes després de registrar onades de 14 metres, 365 litres i cops de vent de 150 km/h

Amaina el temporal. La borrasca Gloria perd intensitat i, a poc a poc, deixarem de notar la seva influència sobre les Illes Balears. El capvespre i nit d’aquest dimecres encara s’esperen ruixats puntuals i qualque tempesta localment moderada. La pluja que caigui vendrà acompanyada de fang. El vent de llevant anirà a la baixa i el temporal de mar, que encara persisteix especialment a la costa orientada a l’est, remetrà de manera progressiva. En les pròximes jornades quedarà molta mar de fons passat el gruix del temporal.

Per dijous ja no s’espera pluja i les clarianes dominaran el panorama, malgrat les restes de pols africana en suspensió i, per tant, la mala visibilitat en general. La temperatura es mantindrà sense grans canvis.

Ones de rècord

Gloria serà recordada pel temporal marítim, de rècord, més que per les dades de vent o precipitació que, tot i ser destacables, no són extraordinàries comparades amb altres episodis recents. Els 14,22 metres d’altura màxima assolits a sa Dragonera i els 14,77 a Maó són les dues dades que passen a ser els nous rècords absoluts d’altura màxima de les ones a Balears.

Glòria, en dades

El cop màxim de vent, de 150 km/h, s’ha registrat al Castell d’Alaró, una estació de muntanya on el vent sol agafar força. Fora dels relleus, la intensitat del vent destaca a les estacions del Far de la Mola, a Formentera, amb 103 km/h i Cala Figuera, al migjorn de Mallorca, amb 109 km/h.

Pel que fa a les dades de pluja, la part central de la Serra de Tramuntana ha estat la zona més afavorida com sol ser habitual en aquests temporals, amb la dada de 365 mm de Son Massip (Escorca) al capdavant seguits pels 334 de Lluc. Destaquen també els valors del llevant de Mallorca, entre 100 i 200 mm de precipitació i Menorca, on en general també s’ha superat el llindar dels 100 mm. A les Pitiüses la precipitació no ha estat tan generosa, sempre per davall dels 100 mm però caiguda de manera profitosa.

Aquests registres suposen, segons ha informat AEMET aquest dimecres, entre el doble i el triple (segons l’illa i l’estació) del que sol ploure en tot el mes de gener de manera habitual a Balears. Val a dir que l’hivern a Balears, contràriament al que es pot pensar en un primer moment, no és una època plujosa sinó l’estació més seca després de l’estiu. La tardor i la primavera són les estacions que concentren la major part de la pluja que cau al llarg de l’any.


Consulta aquí els darrers vídeos del Temps

22/01/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris