A Menorca, però, l'Executiu estudia aixecar-la abans a petició de les administracions i el sector turístic de l'illa
El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzá, en l'entrevista aquest dimecres matí al programa 'Al Dia' d'IB3.
86Mallorca i Eivissa mantindran la moratòria de places turístiques fins a l’aprovació de la reforma de la llei de turisme que prepara el Govern de Marga Prohens. A Menorca, però, l’Executiu no descarta aixecar-la abans a petició d’administracions i sector turístic de l’illa. Així ho ha revelat avui dimecres el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, en una entrevista al programa ‘Al Dia’ d’IB3. L’actual moratòria està en vigor des de febrer de l’any passat. La va aprovar el Govern del Pacte, liderat per Francina Armengol, i fixa una congelació de places de fins a quatre anys, és a dir, fins al 2026.
Bauzá ha explicat que s’han trobat una realitat diferent a cada consell insular, que són les administracions que gestionen les borses de places turístiques de cada illa, a més de l’Ajuntament de Palma, que gestiona les de Ciutat. A Mallorca, recordem-ho, aquesta borsa es va suprimir al darrer ple de la passada legislatura. En el cas de Menorca, el conseller reconeix que institucions i sector turístic han demanat al Govern fer una excepció i derogar la moratòria abans de l’elaboració de la futura llei turística. Una petició que, diu el conseller, estudiaran.
El conseller també ha parlat de saturació turística. Reconeix que n’hi ha “en determinats moments” a l’estiu, però defuig del discurs de “massificació turística” a les Balears: “Ens podem sentir en certa manera, en certs moments, en certs llocs i en determinades circumstàncies, saturats. Però jo vull defugir del sinònim d’unes ‘Illes Balears, massificació turística’. Crec que no és oportú mantenir aquesta igualtat, però sí admetre, i jo crec que la posició més raonable, que en determinats moments dins la temporada turística sí que tenim una càrrega turística important i ens sentim saturats”. Per combatre-ho aposta per la reforma de la llei turística i el decret d’excessos.
En aquest sentit, afirma que la Conselleria ha de gestionar l’èxit d’aquest model econòmic, que passa pel propi encant de les Illes i per la capacitat de les empreses punteres de poder donar resposta. Així i tot, admet que es produeixen inconvenients, situacions puntuals que s’han d’ordenar i gestionar, mitjançant la llei turística i el decret d’excessos. Hem de recordar que al mes d’agost es va registrar una pressió humana de fins a 2 milions de persones en un dia en 5.000 quilòmetres quadrats. Finalment, no ha descartat que es mantengui l’obligatorietat d’instal·lar llits elevables per facilitar la feina de les cambreres de pisos.
Cases d’intercanvi
Així ho ha explicat el conseller de Turisme en una entrevista al programa ‘Al Dia’ d’IB3 avui quan hem sabut que les Balears són la quarta comunitat amb més pernoctacions fetes en cases intercanviades pels propietaris com a allotjament turístic. Al juliol i l’agost, se n’han fet prop de 29.000, quan en el conjunt de l’Estat aquesta modalitat ha pujat un 34% en un any. Segons la plataforma HomeExchange, especialitzada en l’intercanvi de cases, registrà més de 406.000 pernoctacions a Espanya els mesos forts de l’estiu: juliol i agost. De les quals, més d’una quarta part es varen produir a Catalunya. La segona destinació més demandada pels qui opten per aquest tipus d’allotjament és el País Basc, seguida de la Comunitat Valenciana i les Balears. De manera global, la plataforma detecta que les regions més demandades estan a França: la Bretanya, Provença-Alps-Costa Blava i Occitània.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025