L'entitat incrementa el nombre d'usuaris, i pateix les dificultats econòmiques derivades de l'augment de preus i la falta del subministrament d'oli i llet de la UE
9“És la primera vegada que hi venc i m’ajudarà moltíssim perquè les poques vegades que treball, del que em paguen n’envii doblers als meus pares a Veneçuela”, explica a la coa de Mallorca Sense Fam una usuària de l’ONG que reparteix aliments (entre 40 i 70 kg en funció del nombre de membres) a 215 famílies (190 in situ i 25 a domicili) cada setmana; en té uns altres 200 en llista d’espera. Són vint més que la darrera vegada que parlàrem amb els seus responsables, abans d’activar-se la temporada turística al febrer. No hi ha contradicció si pensam que fa temps que l’encariment del cost de la vida i les condicions de contractació i retribució ja no són garantia d’estar exclòs del cercle de pobresa. La cap de voluntaris i magatzem de l’entitat, Maria Antònia Llabrés, explica que estudien casos fins a un límit màxim de 1.200 euros d’ingressos. “A vegades tenc feina, d’altres no… Ara entr en un hotel, diumenge vaig sortir d’un altre… Pas la vida així, sense res fix… I amb l’ajut vaig tirant”, explica una altra testimoni; “m’han explotat amb els sous i els contractes durant els 31 anys que fa que visc a l’illa”, afegeix una tercera dona amb la bossa per al menjar a la mà, que fa tres anys que n’és beneficiària. “No soluciona el seu problema, però pot alleugerir-lo”, exposa la també voluntària Jero Balaguer.
Dificultats econòmiques de l’ONG
El que més els preocupa, assegura Llabrés, és la manca de productes bàsics com la llet i l’oli. Enguany no rebran aquests aliments ni altres d’essencials de la Comunitat Econòmica Europea. Expliquen que de les 30 tones de llet que rebien gratuïtament un parell de vegades a l’any, ara no en reben cap. Ja fa setmanes que l’ONG ha de comprar la llet, i també hauran de comprar els 250 litres d’oli setmanals que necessiten. Unes despeses que no poden assumir, diuen, tot i obtenir ingressos d’esdeveniments benèfics, subhastes i d’una botiga solidària. Demanen més ajuda a “particulars i empreses”.
La feina de Mallorca Sense Fam tira endavant en gran part gràcies als 100 voluntaris que reparteixen aliments cada dimecres al matí a la seu de l’entitat a Palma. Entre els beneficiaris, un percentatge important són estrangers.
Mallorca Sense Fam celebrarà al juny una subhasta solidària al Centre Cultural Sa Nostra de Palma per recaptar doblers.
La retransmissió començarà per la televisió i el canal de Youtube a les 17.50 h