X

Mallorca Sense Fam, amb provisions només per a dos mesos, com a màxim

L'encariment del preu dels aliments i la manca d'excedent afecta també les donacions de particulars al menjador social Tardor

22/02/2023

Mallorca Sense Fam, amb provisions només per a dos mesos, com a màxim

12

L’encariment del preu dels aliments bàsics -que hi ha qui avisa que no s’ha acabat-, no només afecta la cistella de la compra convencional de les famílies tipus. També ho fa sobre la senalla d’auxili social que entitats com Mallorca Sense Fam reparteixen entre els ciutadans amb una economia més feble.

“Sense l’excedent d’altres anys d’oli i de llet, les empreses distribuïdores no n’ofereixen com abans… Per ventura en uns mesos podran fer-ho quant a l’oli però dubtam que es pugui arribar a bon port… Això és difícil poder atendre les famílies com correspon… I nosaltres no volem deixar d’atendre la gent ni tampoc baixar la quantitat d’aliments que els donam”, explica Joan Martorell, portaveu de l’entitat que és una de les autoritzades per la Unió Europea per entregar aliments a persones en situació de vulnerabilitat. Calcula que tenen provisions per a un o dos mesos. De moment, aguantaran amb les subvencions de la Conselleria d’Afers Socials.

Les llistes d’espera per accedir als queviures facilitats per aquesta ong s’han doblat els darrers dos anys. Mallorca Sense Fam va tancar el 2021 amb 85 usuaris en espera de ser atesos. Actualment, són més de 170. Cada setmana, s’afegeixen una desena d’unitats familiars a la llista. “Nosaltres donam a les famílies que ens declaren per davall de 1.200/1.300 euros per unitat familiar… Amb aquests ingressos no arriba per fer front a lloguer i als preus encarits dels aliments… Si no baixen, no sé com ho faran… Esperem que la situació millori gràcies a la bona temporada turística que s’anuncia”, exposa Martorell.

Avui dimecres, és dia de repartiment a una setantena de persones grans que s’acullen a les ajudes de Mallorca sense fam i no poden desplaçar-se. Aquest mes de gener, l’associació ha entregat 35 tones d’aliments a més de 800 famílies.

Menjador social Tardor

I un altre dels problemes és la davallada de donacions de particulars, a causa de la pujada de preus dels aliments i malgrat que “els mallorquins són gent molt solidària, que col·labora molt i aporta el que pot”, explica Toni Bauzà, del menjador social Tardor, a Palma, que ha vist incrementada la demanda de menjar a l’època d’hivern.

A les 300 d’abans s’hi han sumat 100 persones. Tot i que la majoria d’usuaris són habituals, el local ha notat un increment de persones i famílies que, tot i tenir feina, van a demanar menjar. Actualment, el menjador social tardor dona prop de 400 racions de menjar. “Hi ha molta gent que cau de la classe mitjana, que encara creu que és a la classe mitjana i ja no hi està, són nous pobres perquè el que guanyen no els permet fer front al cost de la vida insular, que és una barbaritat”, explica Bauzà.

Els usuaris són habituals, diversos i de diferents nacionalitats. N’hi ha que fins i tot es desplacen des de la zona de s’Arenal. A més, entre ells es crea una companyonia i intenten fer xarxa per ajudar-se per cercar feina o llocs per dormir o menjar.

Tardor continua beneficiant-se del patrocini de grans empreses com ara Mercadona, VG Rentacars i la Fundació Calonge, que permeten continuar comprant.


La reducció d’aliments procedents de fons europeus dificulta l’accés a una dieta saludable per a les famílies receptores d’ajuda
Baixen les donacions al Banc d’Aliments mentre que la demanda es manté

 

22/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT