X

Hi haurà una crisi econòmica a la tardor?

Els economistes descarten, de moment, una recessió

18/07/2022

Hi haurà una crisi econòmica a la tardor?

10

La incertesa generada arran de la inflació ha posat en alerta els economistes. La paraula crisi torna a ressonar entre alguns experts, però no com a escenari a curt o mitjà termini. De moment, no es produirà una crisi econòmica, segons els economistes consultats per IB3 Ràdio. “Hi ha molt de consens en el fet que hi ha molta incertesa; tenim un conflicte bèl·lic important, la inflació és molt alta i durarà uns mesos més… Aquesta incertesa genera preocupació; molts economistes utilitzen la paraula crisi encara massa sovint”, segons Montserrat Guillén, catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB). En la mateixa línia, el professor dels estudis d’Economia i Empresa de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Josep Lladós nega que ens dirigim directament i inexorablement a una crisi “amb l’estatus quo actual”. Tots dos reconeixen, però, que la situació serà encara més complicada a partir de la tardor.

Si, tal com preveuen tots els pronòstics, els preus es mantenen a l’alça fins a finals d’any i la crisi energètica no evoluciona favorablement, alguns països sí que poden entrar en un període de recessió. Són especialment els del centre i l’est d’Europa, que depenen altament del gas rus. Segons Lladós, si hi ha problemes de subministrament, l’economia patirà un sotrac important. Això pot produir un efecte contagi a altres països, com Espanya, que no s’enfrontaran directament a la crisi energètica. “A partir d’octubre, l’element crític és com es resol el tema d’Ucraïna; si continua el conflicte, torna a pujar la demanda d’energia i si hi hagués problemes de subministrament ens podríem trobar en la tessitura d’una frenada econòmica i, fins i tot, una recessió, en aquestes economies”, assegura l’economista de la UOC.

La inflació és el que més preocupa. La setmana passada es va confirmar que els preus a l’Estat espanyol han augmentat més d’un 10% en un any. El que fa que els experts siguin moderadament optimistes és que existeixen diversos indicadors econòmics positius. Un és el Producte Interior Brut. Les previsions de la Comissió Europea per a l’any que ve és que l’economia espanyola creixi un 2,1%. Cal tenir en compte que només es considera que una economia es troba en recessió si encadena dos trimestres en números negatius. Una altra dada positiva és l’atur, que al juny va registrar el nivell més baix dels darrers 14 anys a tot l’Estat, amb 3 milions de persones desocupades. És per tot això que Montserrat Guillén creu que cal ser optimistes: “L’Estat recapta més que mai, perquè hi ha molt consum, que porta IVA, i tot l’IVA va per a l’Estat; hi ha més ocupats que mai i són xifres rècord. És veritat que hi ha condicions que fan complicat que l’economia ressorgeixi, però encara tenim perspectives de creixement del PIB; finalitzarem aquest any en positiu”.

Josep Lladós considera que hi ha dos elements clau per controlar la situació. La primera és l’ús dels fons Next Generation, que poden suposar una injecció econòmica clau, i la segona és la negociació salarial amb patronals i sindicats, que permetin augmentar el poder adquisitiu de la població. De moment, l’escenari està marcat per una incertesa que no tranquil·litza ni els mercats, ni els economistes. Precisament dijous està previst que el Banc Central Europeu apugi els tipus d’interès un 0,25%, després de 6 anys fixats al 0%. És una mesura per frenar el consum i, com a conseqüència, la inflació.

Pimem: “La temporada és molt bona, m’atreveixo a dir que hi ha un excés de demanda i problemes, de vegades, per gestionar-la”

El president de Pimem, Jordi Mora, ha dit que la temporada turística, sobretot a Mallorca, està essent molt bona, amb una ocupació als mesos de juliol i agost d’entre un 90% i un 100%. Una temporada, ha reconegut Mora, “atípica, després de dos anys de pandèmia. M’atreveixo a dir que hi ha, fins i tot, un excés de demanda, que dona, de vegades, problemes per gestionar-la. Tenim problemes de mobilitat, de transport… Hem de fer feina per tirar endavant aquesta temporada”, ha declarat en una entrevista al programa Al Dia d’IB3 Ràdio.

El president de la patronal de la petita i mitjana empresa s’ha mostrat preocupat per la tardor i l’hivern. La inflació disparada, el final de la temporada i que els empresaris han de retornar a l’Estat els crèdits ICO que van sol·licitar durant la crisi sanitària pot dificultar la rendibilitat dels empresaris. “Ens trobarem que, a finals d’any, moltes empreses hauran fet molta feina, però arribaran, fins i tot, a pèrdues”, ha conclòs.


Escolta la notícia d’IB3 Ràdio

18/07/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT