X

Hores clau per al debat d’investidura de Pedro Sánchez, que podria ser la setmana que ve

S'espera que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, reveli la data del debat d'investidura en les pròximes hores 

02/11/2023

Hores clau per al debat d’investidura de Pedro Sánchez, que podria ser la setmana que ve

El president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, amb la presidenta del Congrés, Francina Armengol, en un moment de la jura d'Elionor aquest dimarts. /EFE.

35

Hores clau per a la governabilitat d’Espanya i les Illes. Un dijous i un divendres essencials a Madrid per fermar la investidura de Pedro Sánchez. L’epicentre de la política estatal serà, una vegada més, el Congrés dels Diputats. Allà s’espera que al llarg del dia es registri la proposició de llei d’amnistia que possibilitarà reeditar el govern de Sánchez. El que crea més expectació, malgrat tot, és que la presidenta, Francina Armengol, reveli la data del debat d’investidura.

Si no hi ha un canvi de guió de darrera hora, el debat d’investidura serà la setmana que ve. Només queda per definir quins dies. Com que s’espera que Pedro Sánchez pugui sortir investit en primera votació, el debat quedaria resolt en dos dies. Quins? Aquesta és la incògnita. Inicialment, s’apostava pel 7 i el 8 de novembre, però els reis són a Dinamarca de viatge oficial de dilluns a dimecres i, n’hi ha que troben que és un poc just que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, pugui anar aquell mateix dimecres a La Zarzuela a comunicar-ne el resultat a Felip VI. Així que tot i ser festa a Madrid el dia 9, l’Almudena, les dates que guanyen més punts en aquests moments, són el 8 i 9 o 9 i 10. Per què? Perquè el dissabte Pedro Sánchez té el congrés dels socialistes europeus a Màlaga i voldria anar-hi proclamat ja president en lloc de continuar dirigint l’executiu en funcions.

Quins moviments hi ha hagut les darreres hores perquè ningú dubti que és imminent?

La foto del número tres del PSOE, Santos Cerdán amb l’expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont, aquest dilluns ha estat la clau, però s’havia de satisfer també l’altra branca de l’independentisme català, ERC, i el gest va arribar aquest dimarts. Pedro Sánchez va parlar per telèfon amb l’actual president català Pere Aragonès, i les dues parts ho varen fer públic amb un comunicat. Sense micròfons, la gent propera a les negociacions ho donen tot per tancat.

S’espera que totes les formacions que donaran suport a la investidura el PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG registrin una proposició de llei al Congrés sobre l’amnistia. No es podrà aprovar abans de la investidura, com pretenia incialment Junts i ERC, però sí que quedaria encarrilada. Divendres hi ha la Mesa del Congrés convocada i la deixaria qualificada, és a dir, per permetre que es debati. Quan es va intentar tramitar fa un temps, es va denegar perquè els lletrats de la cambra consideraren que vulnerava la Constitució. Ara, segons diferents fonts, s’haurien llimat aquestes asprors que consideraven que xocava amb la Carta Magna.

El sector conservador de la magistratura sembla que ja comença una ofensiva en contra. Avui està previst que 8 vocals del Consell General del Poder Judicial facin formalment la petició d’un ple extraordinari per mostrar el rebuig de l’òrgan de govern dels jutges a la llei d’amnistia. Els sol·licitants consideren que la norma proposada suposaria, textualment, la degradació, si no abolició, de l’estat de dret a Espanya. El ple podria tenir lloc d’aquí a 3 dies.

El demanen 8 dels deu vocals de perfil conservador del CGPJ, en total en són 20 sense comptar el president. Aquest, Vicente Guilarte, també del bloc conservador, l’haurà d’acceptar, perquè està obligat a fer-ho si ho demanen cinc vocals. Proposen un text que afirma que “qualsevol que sigui la justificació formal o aparent que se li vulgui donar al preàmbul de la futura llei, la seva motivació real ja ha quedat expressada”, i rebutgen que tingui cabuda en la Constitució.

El text segueix dient que “confondre l’interès d’Espanya amb l’interès del president del govern en funcions per evitar la hipotètica formació de governs de partits d’una ideologia diferent de la seva és una cosa manifestament incompatible amb l’alternança política”.

Això va en línia amb el parer del PP, que a les xarxes socials ha sortit en tromba contra la possible investidura després de saber-se el pacte PSOE/ERC: considera que és “una rendició”. La formació creu que no han comunicat un acord sinó una rendició: la de la dignitat dels espanyols a favor de qui manté la independència de Catalunya com un camí irrenunciable. En termes similars s’expressa la secretària general del PP, Cuca Gamarra, que afirma que el PSOE ha actuat amb premeditació i traïdoria i acusa Sánchez d’agenollar-se davant dels republicans per ambició.

El Partit Popular ha criticat també que totes les formacions que donaran suport a la investidura de Sánchez, fins i tot tres ministres, no assistissin a la jura de la Constitució de la princesa d’Astúries. Fins ara, la branca socialista del govern no n’havia dit res, però aquest dimecres la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha acabat estirant les orelles als seus socis de govern i parlamentaris.

Notícies relacionades >

02/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT