X

Sánchez i Aragonès tanquen un acord sobre la llei d’amnistia i encarrilen la investidura

PSOE i ERC han desbloquejat els darrers serrells de la futura norma i altres qüestions polítiques i econòmiques a desenvolupar durant la legislatura

01/11/2023

Sánchez i Aragonès tanquen un acord sobre la llei d’amnistia i encarrilen la investidura

Foto d'arxiu del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonés el passat gener a Barcelona. / EFE - Quique García

19

Pedro Sánchez i Pere Aragonès han tancat un acord sobre la llei d’amnistia i han delegat en els seus respectius equips el tancament definitiu en les pròximes hores d’un pacte per donar suport la investidura del líder socialista. Segons un comunicat conjunt del PSOE i ERC, el president espanyol en funcions i el català en una conversa telefònica dimarts horabaixa han desbloquejat els darrers serrells de la futura norma i altres qüestions polítiques i econòmiques a desenvolupar durant la legislatura.

Les dues formacions afirmen que amb aquesta passa avancen decisivament cap a un acord d’investidura ja que consideren satisfetes les expectatives i els principis polítics sobre la futura amnistia, que inclouria –segons fonts d’ERC– també els investigats en les causes relatives a Tsunami Democràtic i els CDR. A més, el text de la llei no esmentarà en cap cas la naturalesa delictiva del referèndum. El PSOE afirma que en cap cas l’acord d’investidura estigui tancat, ara s’ha pactat amb ERC el contingut de la llei que també s’haurà d’acordar amb Junts. Sobre les altres carpetes obertes en la negociació, socialistes i republicans avancen també per exemple en el traspàs de competències i recursos de l’Ingrés Mínim Vital.

En espera avui de més novetats i reaccions a aquest acord, el PP ja n’ha fet una primera valoració: considera que és una rendició. En un missatge a la xarxa X, antiga Twitter, la formació ha assegurat que Sánchez no ha necessitat ambaixadors i ha telefonat personalment Aragonès després de fingir respecte per la Constitució al matí (en referència a l’acte de jura de la carta magna per part de la princesa Elionor). Per al PP, no han comunicat un acord sinó una rendició: la de la dignitat dels espanyols a favor de qui manté la independència de Catalunya com un camí irrenunciable.

Tot això quan encara no hi ha res tancat amb l’altra pota de la negociació amb l’independentisme, amb Junts, tot i que la imatge de Puigdemont i el número tres del PSOE a Brussel·les encara “cou” entre els partits de la dreta. El líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, ha qualificat la reunió d’humiliació i rendició i el president de Vox, Santiago Abascal, ha rebutjat de ple.

El ministre en funcions de la Presidència, Félix Bolaños, ha rebutjat fer-ne cap comentari, mentre que altres socialistes històrics, com Carmen Calvo i Ximo Puig, asseguraven que la trobada forma part de la maduresa democràtica i no els genera incomoditat. Formalment, la decisió de fixar la data del debat correspon a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, i no es descarta que es faci públic aquest mateix divendres, quan estan previstes dues reunions de la Mesa del Congrés i de la Junta de Portaveus.

Notícies relacionades >

01/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT