X

IAG adquireix Air Europa a Globalia per 1.000 milions d’euros

Els sindicats CCOO i UGT i la Pimem consideren "una mala notícia" per a l'economia balear la compra

04/11/2019

IAG adquireix Air Europa a Globalia per 1.000 milions d’euros

Imatge d'arxiu d'un Boeing 787-900 Dreamliner de la companyia Air Europa.

El Grup IAG, al qual pertany Ibèria, ha acordat amb Globalia comprar Air Europa per 1.000 milions d’euros, una operació que es tancarà previsiblement en la segona meitat de 2020 i que suposarà la unió de les dues majors aerolínies espanyoles, ha informat aquest dilluns International Airlines Group.

L’operació, que es finançarà amb deute extern i l’import del qual queda subjecte a ajustos basats en els estats comptables, s’abonarà en efectiu en el moment del tancament de l’acord.

IAG pagarà 40 milions d’euros en el cas que no s’obtinguin les autoritzacions reguladores pertinents i que alguna de les parts decideixi resoldre l’acord.

Mala notícia per als sindicats

Els sindicats CCOO i UGT i la Federació de la Petita i mitjana empresa de Mallorca (Pimem) han considerat que la compra d’Air Europa per part d’IAG és una mala notícia per a l’economia balear.
Segons han declarat als mitjans de comunicació el secretari general de CCOO a les Balears, José Luis García, i el secretari general d’UGT a les Illes, Alejandro Texías, els sindicats estan molt preocupats per la situació dels treballadors, que esperen que no es vegin afectats per aquesta situació.

Per part seva, el president de Pimem, Jordi Mora, s’ha referit als principals efectes negatius que podrien succeir, de confirmar-se l’absorció, i que serien un increment de preus i la reducció de freqüències.

L’oligopoli d’Iberia a Menorca

La connectivitat aèria de Menorca queda en mans d’Iberia de manera exclusiva. L’aerolínia operarà en règim de monopoli totes les rutes estatals amb origen l’Aeroport de Menorca, amb l’excepció de la línia que cobreix Ryanair amb València.

Una situació a la qual s’ha arribat després que el grup IAG, matriu d’Iberia, hagi anunciat la compra d’Air Europa. Una operació de 1.000 milions d’euros que es farà efectiva el segon semestre de l’any que ve i els diners s’abonaran en efectiu.

Així doncs, Iberia i les seves filials operaran en exclusiva les principals rutes. Joan Enric Vilardell, de la Plataforma el Transport Aeri Ofega Menorca lamenta a IB3 Ràdio la “demanda esclava” que pateixen els menorquins, “que es veuen obligats a complir les condicions imposades per Iberia”.

A la ruta amb Palma, fins ara hi havia competència entre Air Nostrum i Air Europa. Ara totes dues són de la mateixa propietat. Fons d’Iberia asseguren que es mantindrà la competència almanco els pròxims mesos, fins que es faci efectiva la compra. Per a la Plataforma, la principal conseqüència serà una reducció de les freqüències, però no s’incrementaran les tarifes perquè estan regulades.

També està en condicions reglades la ruta amb Madrid, que ja opera en solitari una de les filials del grup, Air Nostrum. Amb Barcelona, Vueling exerceix en règim de monopoli en temporada baixa. L’aerolínia pertany al mateix grup empresarial. Per fugir de la dependència d’un sol grup empresarial, Vilardell proposa declarar com a servei públic, les rutes amb Barcelona (que representa el 60% de tot el passatge) i València.

L’única que escapa a la influència d’Iberia és Ryanair, que enguany per primera vegada ha programat dos vols setmanals amb València a l’hivern.

04/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris