IB3 emet ‘Gàbia’ i el documental ‘ETA a Mallorca’ per commemorar els 10 anys del darrer atemptat de la banda

Dimarts a les 22.15h

IB3 ofereix aquest dimarts 30 de juliol una programació especial quan es compleixen 10 anys del darrer atemptat a les Illes Balears de la banda terrorista ETA. La cadena emetrà en horari de màxima audiència la minisèrie ‘Gàbia’ de Marcos Cabotà i just després el documental produït per IB3, ‘ETA a Mallorca’.

‘Gàbia’ i ‘ETA a Mallorca’ fan un recorregut audiovisual per l’únic atemptat d’ETA amb víctimes mortals de la història de les Illes Balears. El 30 de juliol del 2009, els guàrdies civils Diego Salvá i Carlos Sáenz de Tejada varen morir a causa de l’explosió a Palmanova d’una bomba adossada sota un cotxe patrulla.

‘Gàbia’ és un llargmetratge escrit i dirigit pel director mallorquí Marcos Cabotà amb el suport de Nova Televisió (Grup Serra). La història es basa en els atemptats de la banda terrorista ETA que varen succeir durant l’estiu de 2009 a Mallorca. Xavi Núñez, Antònia Payeras, Miguel Àngel Jiménez, Santi Celaya o Carolina Meijer són alguns dels personatges que formen part d’aquesta trama, amb la col·laboració especial de l’actor Javivi Gil.

Es tracta d’una versió cinematogràfica de la minisèrie ‘Gàbia’, una producció d’IB3, que es va emetre l’any 2018. Xavi, un jove mallorquí amb molts problemes personals i que fa feina de manteniment de vaixells a un port de Mallorca, coneix un matrimoni del País Basc a qui ajudarà en la posada a punt de la seva embarcació. Tot això mentre queden atrapats a l’illa per l’operació gàbia, activada per les forces de seguretat en produir-se l’atemptat. Xavi encaixa molt bé amb el matrimoni, però aquesta amistat farà que el protagonista comenci a tenir dubtes sobre ells.

A continuació, s’emetran les dues parts d’un documental realitzat per l’equip del programa d’IB3 ‘Memòria Negra’ i dirigit per Dani Cuesta. És una producció audiovisual que analitza en profunditat tots els fets que van tenir lloc aquell dia així com la jornada de bombes que va tornar a commocionar l’illa el 9 d’agost d’aquell mateix any.

‘ETA a Mallorca’ recull el minut a minut d’aquella jornada negra que va sembrar la por i la incertesa a Mallorca. Ho fa a partir dels testimonis dels màxims responsables polítics i policials del moment, periodistes i companys i familiars de les víctimes. Alfredo Pérez Rubalcaba, Jaume Barceló, Ramón Socies, Francesc Antich, José Antonio Sáenz, Joan Mesquida, el doctor Salvá, Matías Vallés, Nekane Domblás o Javier Alarcón són alguns dels protagonistes.

La ficció ‘Gàbia’ s’emet a les 22.15 hores i el documental ‘ETA a Mallorca’ a les 00.15 hores.