IB3+ret+homenatge+a+les+festes+de+Sant+Joan+amb+l%E2%80%99emissi%C3%B3+d%E2%80%99una+nit+tem%C3%A0tica+santjoanera

EPRTVIB informa

IB3 ret homenatge a les festes de Sant Joan amb l’emissió d’una nit temàtica santjoanera

Les festes de Sant Joan de Ciutadella congreguen any rere any milers de persones que volen ser testimoni de la màgia que envolta aquesta celebració tan sentida pels menorquins. Enguany la cancel·lació ha generat sentiments de tristesa i buidor entre els seus seguidors, en espera que l’any que ve tota l’ànsia de festa, avui continguda, es pugui repetir.

El cor santjoaner batega tan fort com sempre i per això, IB3 Televisió vol retre homenatge a la festa dedicant-li dissabte 20 de juny una nit temàtica amb l’emissió del reportatge del programa Zoom “Sant Joan, toc de dol”, els documentals “Sant Joan, ahir i avui” i “Carotes”, i el concert homenatge al grup Traginada.

La nit començarà a les 21.30 hores amb la projecció del reportatge “Toc de dol” del programa Zoom que ens mostrarà l’aspecte més humà dels protagonistes del bienni: com ha afectat el coronavirus a la seva vida i a les seves il·lusions. És el cas de Borja Saura: gairebé tres dècades ha costat als Saura, coneguda nissaga de caixers senyors, recuperar el protagonisme a les festes de Sant Joan, després que la crisi econòmica dels 90 els va empènyer a abandonar Menorca per fer les Amèriques. Des de Mèxic coneixerem la lluita de Juan Manuel Saura, el veterà de la família, que no ha descansat fins a aconseguir que el seu fill Borja tingués l’honor de presidir la festa. Enguany era el moment. Fins que el coronavirus n’estroncà el somni.

També coneixerem els testimonis de Joan Moll i Josep Benejam, caixer casat i caixer fadrí i socis de l’empresa de calçat tradicional que enguany confeccionava les sabates de la junta de caixers; Antoni Fullana, caixer capellà, i Sebastià Salort, notificador de l’Ajuntament de Ciutadella que durant 30 anys ha donat inici a les festes amb el tradicional primer toc de flabiol.

El documental “Sant Joan, ahir i avui”, un treball audiovisual de la productora Empàtic i que recull els 700 anys d’història d’aquestes celebracions, continuarà la nit temàtica. El documental analitza l’origen de les festes i la seva evolució, descobrint èpoques complicades en les quals ha perillat fins i tot la seva celebració. Es tracta d’un repàs de la història més significativa d’aquestes celebracions d’origen religiós, militar i civil, que coincideix amb el solstici d’estiu.

“Carotes” retrata una petita part de la festa de Sant Joan. Una part que, de vegades, passa desapercebuda davant els altres, però que, per als autòctons, és sinònim de tot allò que significa Sant Joan: honor, lluita, amor, llàgrimes i alegria. En aquest documental es mostra el que signifiquen les carotes en la vida de tots els que són part d’aquesta festa, l’esforç i sacrifici que hi ha darrere d’aquest esdeveniment inigualable.

Posarà la cirereta al pastís el concert d’homenatge al grup Traginada que es va dur a terme el gener de 2019 al Teatre Principal de Maó. Durant més d’una hora i mitja, els espectadors podran gaudir de les 18 cançons tradicionals de Menorca que formaren part del repertori, interpretades per Cris Juanico, Anna Ferrer, Miquel Mariano, Maria Camps, Guiem Soldevila, Clara Gorrias i tres dels components de Traginada, que també varen tocar alguns dels seus temes damunt l’escenari. El concert inclou també un recull d’imatges de 40 anys enrere, quan sortí el primer disc del grup, que han estat cedides per l’Arxiu d’Imatge i So del Consell de Menorca.