IB3 Televisió s’apropa aquest dimecres a les 22.55 hores a la figura de Joan March, l’home que arribà a acumular una de les majors fortunes del món i que creà tota una llegenda al voltant del seu personatge. Per aquest motiu, recuperam aquest dos documentals:
Joan March, de malnom en Verga
De Malnom en Verga és un documental que pretén ensenyar el March més autòcton, els seus orígens i el seu creixement fins a convertir-se en una figura internacional. Les llums i obres de la vida de un dels personatges més influents a Espanya i fins i tot a l’Europa del segle passat.
“Cada dia neix un beneit, només cal trobar-lo” Joan March.
Joan March, conegut com “en Verga”, és sens dubte un personatge de llegenda. Contrabandista, especulador, empresari, banquer, mecenes, filantrop, diputat a les Corts i, fins i tot, espia. Després de la Segona Guerra Mundial, quan March col·laborà tant amb els alemanys com amb els anglesos, va arribar a ser la setena fortuna del món. March va fer i desfer governs a la seva voluntat. March no era monàrquic, ni republicà, ni franquista. A March només li importava fer diners.
Joan March, qui paga mana
1932. Corts espanyoles. Jaume Carner ministre d’Hisenda d’Azaña diu: “March és un cas extraordinari. March no és amic de la república ni enemic de la república. March no va ser amic ni enemic la dictadura. March no va ser amic ni enemic de la monarquia. March no és amic ni enemic de ningú. March és March”.
El 1923 Joan March Ordinas és diputat a les Corts espanyoles. Ha deixat de ser “en Verga” per ser “Don Juan March”. Els negocis i la política es barrejaran sempre. En clau de reportatge i des del Palau March de Palma una narradora (Mercé Pinya) ens fa la crònica d’uns anys remoguts que arranquen amb la Dictadura de Primo de Rivera (1923) i desemboquen amb la sublevació dels generals el 18 de juliol de 1936, amb la Guerra Civil espanyola. Darrera totes les intrigues apareix el milionari mallorquí. Un home que digué: “Som tan ric que no sé quants doblers tenc”.
Amb entrevistes a l’historiador Pere Ferrer autor del llibre “Joan March. L’home més misteriós del món” i al periodista Esteban Urreiztieta “Los March. La fortuna silenciosa”; entre i entre Mateu “Xurí” glosa la biografia del banquer, conegut també com “El último pirata del mediterráneo”.