Un documental sobre una de les famílies burgeses més pròsperes de finals del s. XIX i mitjans del s. XX
Els Salas: La Nissaga. Episodi 2: Als quatre vents, s’emet dimarts 28 a la Televisió
La pantalla gran del cinema Rívoli va acollir dilluns 20 la preestrena
IB3 produeix i estrena un nou documental històric Els Salas: La Nissaga dirigit per Antoni Capellà. Consta de dos capítols que es podran veure els pròxims dimarts dia 21 i 28 de maig a IB3 Televisió, en horari de màxima audiència, a les 22.15 h. La preestrena del primer capítol del documental ha tengut lloc avui al cinema Rívoli. El proper dilluns 27 de maig es projectarà el segon episodi a la mateixa sala.
El cinema Rívoli va acollir dilluns capvespre la preesestrena d’ Els Salas: La Nissaga, una presentació que ha tengut una molt bona acollida. A l’acte hi han assistit representants de l’ens públic com el director general d’IB3, Albert Salas, la directora d’IB3 Televisió, Mar Comín i autoritats de les Illes Balears com Pedro Vidal, Secretari Autonòmic de Cultura i Esports, Antònia Roca, vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni i Jaime Martínez, batle de Palma. El director del documental, Antoni Capellà, també ha participat en la presentació.
El Salas: La Nissaga és un documental divulgatiu d’Antoni Capellà de dos capítols de 60 minuts cadascun sobre dues generacions visionàries que convertiren els seus somnis emprenedors en realitat malgrat la situació socioeconòmica que en moltes ocasions varen viure, principalment l’hereu, Manuel Salas Sureda, qui va patir la I Guerra Mundial i l’ombra de poderós Joan March.
En el decurs del documental, veurem de quina manera aconseguiren convertir-se en una de les famílies més pròsperes a partir del darrer terç del segle XIX fins a la meitat del XX. Compta amb les opinions d’historiadors i experts de l’època, com Carles Manera, Román Piña, Manuel Santana, Climent Picornell, Pere Fullana i Pere Ferrer. També tendrem l’interessant testimoni de Sofia Rotger Salas, besneta de Manuel Salas.
En el primer capítol Els Salas: Amb el vent a favor ens endinsam en els inicis d’aquesta nissaga. Manuel Salas Palmer (1834-1898) va ser un dels actors principals del desvetllament industrial de l’illa i un dels màxims exponents d’aquella nova classe social de la segona meitat del segle XIX. Va impulsar el desenvolupament econòmic que es va produir a l’illa a partir del darrer terç del segle XIX i que va suposar una sòlida base per a la modernització social.
Manuel Salas va néixer en el sí d’una família benestant del gremi del metall. Muntà la Isleña, empresa marítima de vapor i va adquirir les salines d’Eivissa.
Tanmateix, no va ser fins a l’any 1881 que el seu somni no es va fer realitat. En un mateix any va muntar dues refineries, una a Palma, al Molinar, i l’altra a Camas, a Sevilla. L’aparició del motor d’explosió que marxava amb benzina per a Salas va ser com si li hagués tocat la grossa. El va trobar en una situació de privilegi. Era l’inici de la gran indústria del nostre temps. Malgrat la diversificació empresarial, encara li restava temps i energia per l’alta política, entre 1893 i 1895 va ser senador per la província de les Balears, tres anys més tard va ser elegit diputat a Corts Generals en representació del Partit Liberal de Práxedes Mateo Sagasta. La presència de Salas Palmer a les Corts Nacionals no va durar gaire.
En el segon capítol, Els Salas. Als quatre vents veurem com el seu hereu, Manuel Salas Sureda, va seguir l’exemple del seu pare a l’hora de mantenir les empreses heretades i crear-ne de noves. Només tenia 18 anys quan va haver de fer-se càrrec de les empreses de la família. Amb l’aparició de l’automòbil, les dues refineries gaudiren d’un creixement espectacular, però, al contrari de son pare, li va tocar dirigir les empreses durant una llarga època plena de convulsions i d’entrebancs, que condicionaren la marxa de les companyies.
El 1914 esclatà la I Guerra Mundial, durant la qual perderen La Isleña Marítima. Anys més endavant, el monopoli de Campsa els va expropiar les refineries del Molinar, de Sevilla i de Barcelona, que encara estava en construcció. Va ser un glop mal d’engolir per Manuel Salas, es va sentir arruïnat. Tot just després, amb la proclamació de la II Repú-blica s’obria un procés reformador que va afectar el dia a dia de les empreses. Enfront dels conflictes laborals, Salas Sureda es va mostrar dialogant.
El 1936 va esclatar la Guerra Civil espanyola. Era un moment molt complicat, ningú sabia el que passaria. Manuel Salas Sureda davant la situació d’incertesa va embarcar a la seva nombrosa família en el veler Cala Encantada i abandonaren l’illa. No va ser fàcil per a Manuel Salas superar tants de conflictes i entrebancs. Malgrat tot, gràcies a la seva dili-gència, les empreses aguantaren, no obstant això, els estralls de la Guerra Civil les del-maren. Quan recuperaren els béns confiscats els trobaren en un estat de ruïna i abandó. Va ser com començar de bell nou.
D’altra banda, va haver de fer front, amb més o manco èxit, a les iniciatives de Joan Marc, aquell home enriquit amb el tabac i els negocis de la guerra. Fou un enfrontament en diferents negocis que es va perllongar en el temps. A partir de la I Guerra Mundial per tot allà on posava el peu Manuel Salas Sureda planejava l’ombra de Joan March.