Més programes A LA CARTA  calendari

 calendari

cap: 1

24 09 2022

Illa Xueta

Catòlics de l'illa de Mallorca varen ser discriminats durant segles per l'ascendència jueva dels seus cognoms. No només suportaren l'estigma i la humiliació: també se'ls va privar dels seus drets...

Informació general

Catòlics de l’illa de Mallorca varen ser discriminats durant segles per l’ascendència jueva dels seus cognoms. No només suportaren l’estigma i la humiliació: també se’ls va privar dels seus drets ciutadans fonamentals. Motivats per la reparació històrica i l’exploració de la seva identitat, alguns han retornat a la fe dels seus avantpassats, i la seva entrada a la directiva de la comunitat jueva local ha comportat un imprevist terratrèmol entre els seus integrants. Són els més indicats per liderar el judaisme mallorquí malgrat que no traspassaran la renovada fe als seus descendents?

Al web des de

2022

Estat

En emissió

Horari

Estrena 24 de setembre a les 21.40 h

Telèfon

971139333

Contacte

Producció

Documental

Temporades

Edat

TP

Pròximes emissions per televisió

No tenim programada
emissió per televisió

Sinopsis

Quan la Inquisició impulsada pels Reis Catòlics va decretar l’expulsió dels jueus d’Espanya l’any 1942, a la mediterrània illa de Mallorca ja no en quedava oficialment cap. L’any 1435, varen ser batejats massivament a petició d’un rabí, per intentar salvar la vida en un clima de creixent persecució. Però molts conversos –o criptojueus-, conservaren, d’amagatall, la llei de Moisès. Així aguantaren fins al 1691, quan els “Autos de Fe” decretaren la seva crema col·lectiva davant de les masses.

Els seus descendents, portadors de quinze cognoms durament estigmatitzats des de l’església pel seu passat jueu, són els xuetes. Marginats i assenyalats, es varen veure obligats a casar-se entre les mateixes famílies durant segles: un escenari perfecte per a la transmissió de malalties hereditàries, com la “febre mediterrània”. El trauma que patiren es mantingué silenciat per un estricte tabú social, fomentat inclòs per ells mateixos, ja que desitjaven oblidar definitivament l’obscur passat.

Malgrat el profund rebuig, el llegat de la gastronomia jueva va absorbir-se al menjar popular mallorquí, i fins i tot es creu que productes reconeguts com l’ensaïmada tenen arrels judaiques. Els xuetes l’elaboraven amb saïm o sobrassada (els jueus no mengen porc), per reivindicar el seu fervent catolicisme i evidenciar que deixaren enrere els costums dels seus avantpassats.

Dani Rotstein, jueu nord-americà i productor de professió, aterrà a Mallorca i descobrí un interminable llegat escassament documentat i explicat. Fascinat per les seves contínues troballes, començà a oferir visites guiades pels carrerons del Call Jueu de Palma.

Aquest documental s’aproxima i debat qüestions fonamentals de la naturalesa humana com la memòria històrica; la identitat i el sentit de pertinença; el xoc generacional; i la preservació de la tradició.

Malgrat l’inqüestionable pes del passat, el documental explica la història i el present basantse fonamentalment en relats en primera persona. Inclou fragments d’entrevistes i seguiments als protagonistes; escenes dinàmiques d’actes que varen transcórrer durant la “Setmana de la cultura jueva de Palma”; imatges aèries de dron que exploren des de les alçades la geografia illenca; i animacions que ajuden a entendre i visualitzar fets històrics, amb la voluntat d’aportar un toc modern i actualitzat al relat.

FITXA TÈCNICA

  • CO-DIRECTOR, CÀMERA I EDITOR:
  • FELIPE WOLOKITA
  • CO-DIRECTOR, PERIODISTA I CÀMERA AUXILIAR:
  • OFER LASZEWICKI
  • PRODUCTOR I PERSONATGE PROTAGONISTA:
  • DANI ROTSTEIN
  • PERIODISTA I GUIONISTA:
  • MARTA HIERRO
  • MESCLA DE SO:
  • JOAN BONET
  • ANIMACIÓ I GRAFISME:
  • ALBERT ANDREU SÁNCHEZ

Sèries i minisèries a IB3