X

Intensa pedregada a Girona: com s’arriben a originar pedres de prop de 10 centímetres de diàmetre?

Depenent de la força dels corrents ascendents i descendents dels niguls que formen la tempesta, s'esdevenen formes molt irregulars

31/08/2022

Intensa pedregada a Girona: com s’arriben a originar pedres de prop de 10 centímetres de diàmetre?

/ Imatge publicada per Meteocat al seu compte oficial de Twitter.

15

Intenses tempestes han causat aquest dimarts una forta calabruixada a la Bisbal d’Empordà, a Girona. L’extraordinari calabruix ha deixat a la zona pedres d’una mida de 10 centímetres de diàmetre, la dimensió més gran caiguda a Catalunya des de fa 20 anys, segons ha confirmat el Servei Meteorològic de Catalunya.

Però, com pot arribar una pedra a assolir aquesta mida? Els niguls de tempestes tan intenses com les de finals d’estiu tenen uns corrents d’aires ascendents i descendents molt marcats, fins i tot agressius. Una vegada format el calabruix, quan intenta caure a la superfície, es troba com a barrera un d’aquests corrents d’aire ascendents, el qual la torna empènyer cap amunt.

A partir d’aquí, s’inicia un cicle en què s’afegeixen altres partícules d’aigua i es genera una pedra cada vegada més gran. Una pedra que, fins que no disposa d’una mida i un pes suficients per guanyar el corrent ascendent, no cau en terra. Aquest procés fa que el calabruix contengui formes molt irregulars i que les pedres no siguin perfectament rodones.

31/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT