X

Més intoxicacions alimentàries amb la recuperació postcovid

Els brots augmenten amb la represa de l'activitat però es mantenen per davall de la mitjana dels darrers anys

08/08/2022

Més intoxicacions alimentàries amb la recuperació postcovid

14

La recuperació postcovid ha fet créixer el nombre de brots d’intoxicacions alimentàries detectats. El 2020, quan va començar la pandèmia, varen caure els casos fins a 3 en tot l’any, un mínim històric. L’any passat ja es va notar un augment, fins a 7, i enguany ja n’hi ha hagut 5 des de gener. La cap de secció del Servei de Seguretat Alimentària de la Direcció General de Salut Pública, Rosa Llull, ho atribueix a la recuperació de l’activitat de bars i restaurants, però sobretot a una pèrdua de la por d’anar al metge. I és que durant els mesos més durs de confinament, només els casos greus acudien a hospitals i centres de salut, fet que va fer baixar la identificació de brots d’aquest tipus.

La mitjana dels darrers cinc anys és de 13 brots, és a dir, dos o més casos d’intoxicacions alimentàries que es comprova que tenen el mateix origen. Són dades “poc destacables”, segons Llull, ja que la mitjana històrica era de 21 brots des que hi ha registres. De les 52 persones que es varen intoxicar l’any 2021, només sis varen necessitar ingrés hospitalari. La malaltia més comuna causada per aliments és la salmonel·losi, que apareix per la ingesta d’ous en mal estat. Els casos més greus són de listeriosi, que sí que solen requerir atenció mèdica.

L’estafilococ és un altre bacteri que incrementa el risc d’intoxicacions i sol sorgir en el procés de manipulació d’aliments. Llull avisa que és el punt de la cadena alimentària que més cal cuidar. Tot i això, la cap de Seguretat Alimentària assegura que és a casa on es produeixen més intoxicacions: “La reactivació de la restauració pot fer que hi hagi més rotació de personal i pot causar més casos, però la gran majoria es donen a casa i no en menjar fora”.

Per tal d’evitar intoxicacions alimentàries, més freqüents a l’estiu que durant la resta d’any, Rosa Llull recomana, sobretot, adquirir productes en un origen segur, registrat. “Hem comprat aquesta carn que no ha passat per un escorxador, hem adquirit aquesta sobrassada perquè un veïnat diu que li ha sortit molt bona; això no està permès”.

L’aigua també és causant de molts brots i es considera intoxicació alimentària: cal anar alerta amb les cisternes i els pous de casa. Altres factors als quals s’ha de prestar atenció són les temperatures, per no rompre la cadena del fred, i el cuinat complet, amb especial cura de la població més vulnerable, com infants, gent gran i dones embarassades.


Escolta la notícia d’IB3 Ràdio

08/08/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT