L'excavació ja ha tret a la llum materials ceràmics dels segles XVII i XVIII d'origen italià i francès
El jaciment de Torralba d’en Salort, a Alaior, és objecte d’una excavació pionera. Per primera vegada, s’està investigant una construcció de l’època postmedieval que hi ha dins el recinte. La Fundació Illes Balears i els Amics del Museu de Menorca inicien una campanya d’avui a 5 anys que ja ha tret a la llum materials ceràmics del segle XVII i XVIII d’origen italià i francès.
Torralba d’en Salort és un dels jaciments més visitats, per les restes arqueològiques prehistòriques que s’hi conserven, però dins el recinte hi ha una construcció que fins ara es creia que era una església cristiana per les creus que hi ha a cada banda d’aquesta portalada. L’excavació que s’ha iniciat fa tres setmanes ja dona indicis que es podria tractar d’una casa rural d’entre els segles XVI i XVIII.
La hipòtesi d’un lloc abandonat durant el segle XVIII i tapat posteriorment amb finalitats de vigilància, possiblement durant la Guerra Civil espanyola, s’ha de confirmar també amb feina d’investigació i recerca d’arxiu. De fet, hi ha documents que diuen que en aquesta zona hi vivia una família que tenia el llinatge Gonyalons. Per poder aprofundir-hi més, el projecte s’ha planificat d’avui a 5 anys.
Fins ara, les principals tasques han estat de retirada de vegetació i de 50 tones de pedreny i blocs de marès. En elles hi han participat arqueòlegs i conservadors dels Amics del Museu de Menorca, una desena de voluntaris de Menorca i 4 estudiants de fora.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular