I+si+el+balc%C3%B2ning+fos+un+esport+d%26apos%3Baltura%3F+Miki+Dur%C3%A1n+planteja+aquesta+pregunta+en+el+curtmetratge+%26apos%3BBen%26apos%3B

20 07 2023

I si el balcòning fos un esport d’altura? Miki Durán planteja aquesta pregunta en el curtmetratge ‘Ben’

Aquest curtmetratge basa la seva creativitat en un problema real que afecta concretament l’illa de Mallorca

Any rere any milers de joves estrangers arriben a Mallorca, concretament a Magaluf, a la recerca d’unes vacances de somni de baix cost. Però, una famosa minoria venen amb altres intencions que, per desgràcia, tots coneixem: fer balcòning.

Malauradament, el balcòning és una xacra que va associada a un tipus de turisme del tot inclòs, que afecta especialment una zona de Mallorca a la qual des de fa molts d’anys, s’intenta canviar la imatge i donar-li un altre aspecte. Però aquest 2022 s’ha demostrat que aquest problema continua viu i, des del punt de vista d’un mallorquí, crec que ja n’hi ha prou, ja que la imatge que genera el balcòning cap a Mallorca és devastadora i no és tan ràpida de fer desaparèixer pels casos que s’hi continuen repetint any rere any.

El director del curtmetratge, Miki Durán, planteja aquesta pregunta… Què atreu joves turistes britànics a venir a Magaluf per jugar-s’hi la vida botant des del balcó de la seva habitació? Adrenalina, inconsciència, embriaguesa o hi ha un motiu ocult que desconeixem la resta de gent? Aquesta pregunta sense resposta va ser l’inici per crear aquesta història tan arrelada per desgràcia a les Illes Balears. Òbviament, es tracta d’un curtmetratge en clau de comèdia, humor negre, però amb un missatge molt seriós i urgent. En cap moment vull menysprear el turista anglès, només vull incidir en el problema del ‘balcòning’ i d’un tipus molt concret de turista que denigra la imatge de Mallorca fent aquesta pràctica tan absurda. Crec fermament que per tractar un tema seriós a vegades cal fer-li la volta i ridiculitzar-lo, d’aquesta manera la persona que s’hi sent al·ludida pot veure el problema des d’una perspectiva diferent i entendre la gravetat de l’assumpte.

Dirigida i amb guió de Miki Durán, amb els actors Alex Galeote, Julie Nash, Chris Groves i Alexandre Ayres.

El curtmetratge “Ben” és una de les produccions que es projectaran dins el cicle “Una nit amb els curtmetratges balears“, que ha organitzat l’Atlàntida Film Fest per donar visibilitat al talent creador de les Illes. Dins aquesta nit dedicada als curts, Miki Durán presentarà la seva obra “Ben”, i l’endemà serà el torn de “La nau”, de Guillem Miró. Totes dues obres es podran gaudir en obert a IB3 Televisió el divendres 28 de juliol a partir de les 22.20 hores.

Miki Durán és un realitzador de publicitat i director de cinema. Ha estudiat direcció cinematogràfica a Bande a Part i ha complementat els seus estudis en Septima Ars, especialitzant-se en muntatge de cinema. La seva carrera l’ha desenvolupat en el món de la publicitat treballant en agències de renom com son Leo Burnett, DDB, Havas, McCann, Isobar, TBWA, VCCP entre altres. En elles ha estat al capdavant com a realitzador d’algunes de les marques més prestigioses del món com Nike, L’Oreál París, Endesa, Air Europa, A nitty, Vanish, Navidul i TikTok. A part de la seva faceta com a realitzador, també ha dirigit i guionitzat un curtmetratge, “Annie” una història de ciència-ficció que ha obtingut mes de 30 seleccions i que ja compta amb sis premis internacionals. El seu darrer projecte, “Racinghood”, ha estat un llargmetratge documental sobre una nena pilot de karts de 10 anys que somia amb ser pilot profesional, i està disponible al nostre servei A la carta: Racinghood.