X

Itàlia vota el seu nou primer ministre amb la ultradreta com a favorita

L'afluència baixa i torna el fantasma de l'abstenció

25/09/2022

Itàlia vota el seu nou primer ministre amb la ultradreta com a favorita

Redacció

Els col·legis electorals d’Itàlia han obert puntuals aquest diumenge a les 07h hora local per a uns comicis generals que poden fer història si, com indiquen tots els sondejos, la ultradretana Giorgia Meloni es fa amb la victòria i es converteix en la primera dona a arribar al poder al país.
L’afluència ha estat del 51,16% a les 19h, respecte al 58,40% dels darrers comicis generals, en 2018, que fa témer una àmplia abstenció, sobretot en el sud del país. Els darrers sondejos, que són de fa 15 dies, darrera data per poder publicar-se, mostraven una afluència entorn del 65%, mentre que en el 2018 la participació final va ser del voltant del 73%, ja la més baixa de la història.

Segons les primeres anàlisis, l’afluència descendeix en tot el país, però sobretot en el sud amb caigudes importants a Campània (-15,1%), Molise (-13,9%), Calàbria (-13,0%), Sardenya (-12,6%), Basilicata (-12,1%). Un exemple és el de Nàpols, on a les 19h hores havia votat el 36,8% dels electors respecte al 47,5% del 2018.

Per alguns analistes la caiguda en el sud, a més d’indicar un allunyament de la política, podria condicionar el resultat final pel mal temps i les fortes pluges que han afectat durant tot el dia en regions com la Campània.

Gairebé 51 milions d’italians estan cridats a votar en una llarguíssima jornada que ha començat a les 07h i acabarà a les 23h, quan tanquin els col·legis i es coneguin els sondejos a peu d’urna, donant pas a la nit electoral. A les Illes hi ha 21.326 italians residents registrats amb dret a votar.

Els italians estan convocats a les urnes per a elegir a 600 parlamentaris (400 diputats i 200 senadors), una important retallada enfront dels 945 actuals, i 2,7 milions de joves tendran la possibilitat de votar per primera vegada.

Tot i baixar l’afluència, s’han viscut llargues coes en els col·legis electorals, però el problema en aquesta ocasió sembla haver estat el cupó “antifrau”. Es tracta d’un mecanisme que ja s’havia provat fa quatre anys, que consisteix en un codi alfanumèric progressiu que es desenganxa de la papereta només després que el ciutadà hagi manifestat la seva preferència. El president de la mesa verifica si el número de cupó és el mateix que es va anotar abans de lliurar la targeta i després d’aquesta verificació, la papereta es pot inserir en l’urna. A més els electors, abans d’introduir la papereta, hauran de comprovar que s’ha desenganxat aquest codi, perquè en cas contrari, durant la fase d’escrutini serà anul·lada.

A Itàlia no es poden emportar les paperetes de casa als col·legis, una mesura per evitar l’anomenat vot d’intercanvi que utilitza sobretot la criminalitat organitzada per a garantir-se els vots del polític al qual han fet costat a canvi d’algun favor o diners.

25/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris