L'afluència baixa i torna el fantasma de l'abstenció
18Segons les primeres anàlisis, l’afluència descendeix en tot el país, però sobretot en el sud amb caigudes importants a Campània (-15,1%), Molise (-13,9%), Calàbria (-13,0%), Sardenya (-12,6%), Basilicata (-12,1%). Un exemple és el de Nàpols, on a les 19h hores havia votat el 36,8% dels electors respecte al 47,5% del 2018.
Per alguns analistes la caiguda en el sud, a més d’indicar un allunyament de la política, podria condicionar el resultat final pel mal temps i les fortes pluges que han afectat durant tot el dia en regions com la Campània.
Gairebé 51 milions d’italians estan cridats a votar en una llarguíssima jornada que ha començat a les 07h i acabarà a les 23h, quan tanquin els col·legis i es coneguin els sondejos a peu d’urna, donant pas a la nit electoral. A les Illes hi ha 21.326 italians residents registrats amb dret a votar.
Els italians estan convocats a les urnes per a elegir a 600 parlamentaris (400 diputats i 200 senadors), una important retallada enfront dels 945 actuals, i 2,7 milions de joves tendran la possibilitat de votar per primera vegada.
Tot i baixar l’afluència, s’han viscut llargues coes en els col·legis electorals, però el problema en aquesta ocasió sembla haver estat el cupó “antifrau”. Es tracta d’un mecanisme que ja s’havia provat fa quatre anys, que consisteix en un codi alfanumèric progressiu que es desenganxa de la papereta només després que el ciutadà hagi manifestat la seva preferència. El president de la mesa verifica si el número de cupó és el mateix que es va anotar abans de lliurar la targeta i després d’aquesta verificació, la papereta es pot inserir en l’urna. A més els electors, abans d’introduir la papereta, hauran de comprovar que s’ha desenganxat aquest codi, perquè en cas contrari, durant la fase d’escrutini serà anul·lada.
A Itàlia no es poden emportar les paperetes de casa als col·legis, una mesura per evitar l’anomenat vot d’intercanvi que utilitza sobretot la criminalitat organitzada per a garantir-se els vots del polític al qual han fet costat a canvi d’algun favor o diners.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular