El batle de Sóller nega haver tengut cap acord amb l'empresari Matthias Kühn per aconseguir que la zona fos sòl urbà
21L’empresari Matthias Kühn comprava, el 1999, els terrenys de Muleta II, al Port de Sóller, amb un préstec de Sa Nostra. Un paisatge degradat, que havia patit un incendi, però amb vistes privilegiades. Al cim de la muntanya, davant del far del port i d’on es veu tota la badia sollerica, Kühn comprava els solars per construir-hi 33 xalets de luxe i vendre’ls a 1,5 milions cada un. Un total de 50 milions d’euros.
Segons el doctor en Geografia a la UIB i membre del Gob, Ivan Murray, “quan Matthias Kühn comprà els terrenys ja era una urbanització fantasma. S’havia fet l’asfaltat, poca cosa més. Bona part de la població de Sóller entén que això és una pilotada immobiliària”. Per això, un col·lectiu de ciutadans sollerics es va organitzar per lluitar contra aquesta promoció. Un col·lectiu que neix per reivindicar que la zona de Muleta, un espai dalt de la muntanya amb garriga, càrritx i únicament amb un camí asfaltat, no complia amb cap tipus de servei bàsic perquè es catalogàs com a sòl urbà. “No hi ha xarxa elèctrica, no hi ha clavegueram, tampoc canalització d’aigua. Aquí no hi havia cap servei perquè fos un sòl urbà, no hi és i no l’esperam”, afegeix Murray.
Segons Murray, la intenció de Kühn mai no va ser urbanitzar la zona. Explica que “això bàsicament va ser una peça més del monopoli de l’especulació immobiliària del moment, que encara perdura. Són restes d’aquelles dinàmiques de forta especulació immobiliària lligada en relacions amistoses amb les elits polítiques de les Illes. La idea era comprar barat, per vendre més car”. Tot, amb pactes polítics amb el Govern de José Ramon Bauzá i el batle de Sóller, Carlos Simarro, amb qui va acordar retornar el caràcter de sòl urbà a uns terrenys que l’any 2008 el Govern de Francesc Antich havia classificat com a sòl rústic protegit.
Simarro nega haver tengut un pacte amb Matias Kühn, tot i que reconeix l’acord que va assolir l’empresari amb el Govern de Bauzá, qui li havia promès, l’any 2012 amb la Llei Company, que els terrenys aconseguirien la qualitat d’urbans per tirar endavant el seu negoci milionari. El batle de Sóller se’n desvincula per complet i diu que l’Ajuntament va estar sempre al marge.
El Govern de les Illes Balears actual justifica la desclassificació dels terrenys impulsada per l’anterior pacte. Per això, ha recorregut contra la interlocutòria del Tribunal Superior. Defensa que els governs de progrés i els de dretes confronten dos models: els del Pacte, de defensa del territori, i el PP, d’urbanisme a la carta. A l’espera que es resolgui la sentència judicial, la urbanització de Muleta II és ara mateix inexistent… És una garriga de càrritx amb pins a una altura privilegiada amb vistes al Port de Sóller, on només hi ha un camí asfaltat i una caseta del que suposadament havia de ser el quadre elèctric, ple d’enderrocs i pintades vandàliques.